Pemimpin G7 berbincang tentang bantuan pertahanan Ukraine sementara Rusia menyasar infrastruktur utama

(SeaPRwire) –   Menteri luar negeri Kumpulan Tujuh (G7) negara utama memberi amaran pada Khamis bahawa Ukraine berisiko kalah kepada Rusia melainkan ia menerima lebih pertahanan udara, kerana Kyiv mendesak perubahan strategi Barat terhadap perang.

Lebih daripada dua tahun ke dalam penaklukan penuh skala Rusia, Ukraine menghadapi kekurangan peluru, dengan dana penting dari AS diblokir oleh Republikan di Kongres selama berbulan-bulan dan EU gagal menghantar munisi mencukupi tepat pada masanya.

Menteri G7 memulakan perbincangan di pulau Capri, Itali dengan membincangkan krisis Timur Tengah dan akan menumpukan perhatian kepada Ukraine pada petang hari, apabila mereka akan disertai oleh ketua NATO dan menteri luar negeri Ukraine.

Ketua dasar luar negara EU Josep Borrell, yang menghadiri perjumpaan G7 bersama rakan dari AS, Itali, Jerman, Perancis, Britain, Jepun dan Kanada, mendesak negara-negara EU menyerahkan sistem pertahanan udara untuk membantu Ukraine melindungi bandar-bandar mereka dari Rusia, yang menargetkan infrastruktur utama.

“Jika tidak sistem elektrik Ukraine akan dimusnahkan. Dan tiada negara boleh berperang tanpa mempunyai elektrik di rumah, di kilang, dalam talian, untuk segala-galanya,” katanya kepada wartawan semasa sesi Khamis bermula.

Menteri Luar Negeri Ukraine Dmytro Kuleba berkata Barat mempunyai sikap berbeza terhadap Israel berbanding negaranya sendiri, dengan menyatakan bahawa apabila Iran melancarkan peluru berpandu dan drone ke arah Israel pada Sabtu, tentera AS, Britain dan Perancis membantu menembak mereka.

“Strategi rakan kami di Israel kelihatan untuk mencegah kerosakan dan kematian. … Dalam bulan-bulan kebelakangan ini, strategi rakan kami di Ukraine kelihatan untuk membantu (kami) pulih dari kerosakan,” katanya sebelum perbualan Capri.

“Jadi tugas kami hari ini adalah untuk mencari cara dimana rakan kami akan mereka mekanisme, cara yang akan membenarkan kami juga mengelak kematian dan pemusnahan .”

Persengketaan domestik telah menangguhkan penghantaran bantuan yang sangat diperlukan untuk Ukraine bernilai $60.84 bilion, tetapi Dewan Perwakilan AS mungkin akhirnya akan memberi undi ke atas pakej ini pada akhir minggu ini, membawa beberapa harapan kepada menteri G7.

“Dalam masa yang genting ini, ia adalah tanda yang memberangsangkan bahawa kini terdapat isyarat dari Republikan di AS bahawa sokongan untuk Ukraine boleh diteruskan secara intensif,” kata Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock dalam sidang akhbar di Capri.

Kuleba berkata beliau berharap mendapat janji serta merta minggu ini mengenai penghantaran lebih sistem pertahanan udara Patriot dan SAMP/T dan juga sanksi baru Barat mengenai pengeluaran drone bersenjata Iran, yang dieksport ke Rusia.

Membuka perbualan Khamis, Menteri Luar Negeri Itali Antonio Tajani berkata isu sanksi terhadap Iran akan dibincangkan kerana Barat mencari cara untuk menghukum Tehran atas serangan peluru berpandu ke atas Israel, tetapi juga mengulangi desakan Barat agar Israel menunjukkan keterbatasan.

“Sebarang bentuk balas dendam akan menjejaskan keseimbangan rapuh dan genting yang sedia ada,” kata Tajani.

Ia kelihatan bahawa desakan sedemikian akan jatuh ke telinga pekak dengan Israel mengatakan pada Rabu ia akan membuat keputusan sendiri tentang bagaimana untuk mempertahankan diri, dan Setiausaha Luar Negeri Britain David Cameron mengatakan jelas Israel merancang untuk menyerang balik.

Walaupun Timur Tengah dan Ukraine akan mendominasi perjumpaan G7, yang berakhir pada Jumaat, menteri akan juga melihat cara untuk mengeratkan hubungan dengan Afrika, membincangkan dan mengadakan perdebatan mengenai isu-isu termasuk keselamatan siber dan Kecerdasan Buatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.