Pentagon mengesahkan tentera Amerika Syarikat telah memulakan pembinaan dermaga bantuan kemanusiaan di Gaza

(SeaPRwire) –   mengesahkan pada Khamis bahawa tentera Amerika Syarikat telah memulakan pembinaan dermaga dan jambatan untuk mengedar bantuan kemanusiaan ke Gaza di tengah peperangan Israel dengan Hamas.

“Sebagai pengemaskinian untuk operasi bantuan kemanusiaan kami untuk menubuhkan laluan maritim di luar , saya boleh mengesahkan bahawa kapal tentera Amerika Syarikat termasuklah USS Benavidez, telah memulakan peringkat awal pembinaan dermaga sementara dan jambatan di laut,” kata jurucakap Tentera Udara Mejar Jeneral Pat Ryder dalam sidang akhbar.

Beliau menambah, “Kami akan memberikan banyak maklumat dalam masa terdekat apabila kami bekerjasama dengan komuniti antarabangsa untuk mempercepatkan bantuan kepada rakyat Gaza.”

Ryder berkata dermaga itu dijangka beroperasi pada awal Mei, dan bulan lepas berkata ia akan mengambil masa untuk disiapkan.

Sejak perang bermula pada Oktober lepas, berpuluh ribu orang Palestin telah terbunuh dan penduduk 2.3 juta Gaza menghadapi kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan.

Israel telah menghantar trak bantuan merentasi sempadan dan Amerika Syarikat telah melakukan penjatuhan bantuan kemanusiaan udara, tetapi mendapatkan bantuan ke kawasan itu sukar, kerana permusuhan berterusan dan kesukaran untuk berkoordinasi dengan tentera Israel, yang telah menghalang laluan dan melambatkan penghantaran kerana pemeriksaan.

Sistem jambatan penyeberangan modular akan terdiri daripada platform luar pesisir di mana kapal boleh mendepositkan bantuan yang akan diambil oleh Tentera Darat ke rentetan aci keluli jambatan bermotor yang telah didorong ke pantai.

Bulan lepas, Pentagon berkata ia boleh menghantar lebih 2 juta hidangan sehari menggunakan dermaga 1,800 kaki.

“Secara ringkasnya, mereka akan menubuhkan dermaga maritim sementara luar pesisir yang membolehkan kapal pengangkutan memindahkan kargo ke kapal lebih kecil untuk mengangkut dan menurunkan kargo ke jambatan penyeberangan sementara untuk penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza,” kata Ryder pada bulan Mac, sambil menambah, “Konsep yang dirancang melibatkan kehadiran anggota tentera Amerika Syarikat di atas kapal tentera luar pesisir, tetapi tidak memerlukan anggota tentera Amerika Syarikat pergi ke pantai.”

Selepas Ryder mengesahkan pembinaan dermaga telah bermula, berkata dalam kenyataan ia telah “meluluskan usaha kerjasama untuk inisiatif Logistik Laut-ke-Darat Bersama (JLOTS) yang diketuai oleh Pemerintah Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM). Inisiatif itu akan mewujudkan sistem pengedaran kapal ke darat yang dipertingkatkan untuk meningkatkan aliran bantuan kemanusiaan ke Gaza.”

Kenyataan itu menambah, “Tentera Darat akan beroperasi untuk memberikan keselamatan dan sokongan logistik untuk inisiatif JLOTS, yang termasuk penubuhan dermaga terapung sementara untuk menghantar bantuan kemanusiaan dari laut ke Gaza. Involven IDF dalam inisiatif JLOTS adalah salah satu usaha bantuan kemanusiaan banyak, lebih lanjut menunjukkan komitmen IDF untuk bekerjasama dengan komuniti antarabangsa untuk memastikan masukan bantuan kemanusiaan berterusan kepada penduduk awam di Jalur Gaza.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.