Pembeli Easter mendapat kejutan pahit dalam bakul mereka kerana harga koko global melonjak ke ‘tinggi rekod’

(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pelanggan mungkin mendapat kejutan pahit dalam bakul Easter mereka tahun ini. Telur coklat dan arnab lebih mahal daripada biasa kerana corak perubahan iklim mengurangkan bekalan koko global dan pendapatan petani di Afrika Barat.

Kira-kira tiga suku dunia koko – bahan utama dalam coklat – dihasilkan pada pokok koko di Ghana, Pantai Gading, Nigeria dan Cameroon. Tetapi angin musim kering dari Sahara yang kering dalam bulan-bulan kebelakangan ini, menghalang cahaya matahari yang diperlukan untuk pokok berbuah. Musim sebelumnya, hujan lebat menyebarkan penyakit busuk.

Dengan eksport dari Pantai Gading, pengeluar terbesar di dunia, menurun sepertiga dalam bulan-bulan kebelakangan ini, harga global koko telah meningkat dengan mendadak. Kontrak berjangka koko sudah dua kali ganda tahun ini, berdagang pada rekod tertinggi lebih daripada AS$10,000 semetrik tan di New York pada Selasa selepas meningkat lebih 60% tahun sebelumnya. Petani yang mengumpul biji koko berkata peningkatan tidak cukup untuk menampung hasil yang lebih rendah dan kos pengeluaran yang lebih tinggi.

Tetapi permintaan Easter yang tinggi untuk coklat membawa potensi hadiah untuk syarikat-syarikat pengeluar coklat besar. Penghasil coklat global utama di Eropah dan Amerika Syarikat telah lebih daripada menyampaikan kenaikan harga koko kepada pengguna. Margin keuntungan bersih di Mondelez International, yang memiliki jenama Toblerone dan Cadbury, dilaporkan melonjak kepada 13.8% pada 2023 daripada 8.6% tahun sebelumnya.

“Ia mungkin pengguna akan melihat lonjakan harga pada gula-gula coklat Easter ini,” kata Wells Fargo dalam laporan bulan ini.

Mondelez berkata ia menaikkan harga coklat sehingga 15% tahun lalu dan akan mempertimbangkan kenaikan harga tambahan untuk membantu memenuhi ramalan pertumbuhan pendapatan 2024. “Penetapan harga adalah komponen utama rancangan ini,” kata Ketua Pegawai Kewangan Luca Zaramella pada Januari. “Sumbangannya akan sedikit kurang daripada apa yang dilihat pada 2023, tetapi lebih tinggi daripada tahun biasa.”

Hershey’s juga menaikkan harga produknya tahun lalu dan tidak menolak membuat kenaikan lanjut. “Dengan melihat di mana harga koko berada, kami akan menggunakan semua alat dalam kotak alat kami, termasuk penetapan harga, sebagai cara untuk mengurus perniagaan,” kata Pengerusi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Hershey Michele Buck semasa panggilan bersama pelabur bulan lalu.

Kumpulan pengguna mengawasi. Di United Kingdom, syarikat penyelidikan dan perkhidmatan pengguna British Which? mendapati telur Easter coklat dan arnab popular seperti Lindt dan Toblerone kira-kira 50% lebih mahal tahun ini. Ia berkata beberapa gula-gula telur itu lebih kecil juga.

Koko diperdagangkan di pasaran global yang dikawal. Petani menjual kepada peniaga tempatan atau loji pemprosesan, yang kemudiannya menjual produk koko kepada syarikat-syarikat coklat global. Harga ditetapkan sehingga setahun lebih awal. Ramai petani menyalahkan perubahan iklim untuk hasil tanaman mereka yang kurang. Pokok koko hanya tumbuh berhampiran khatulistiwa dan sangat peka kepada perubahan cuaca.

“Angin harmattan sangat teruk pada masa buah sepatutnya membesar,” kata Fiifi Boafo, jurucakap Lembaga Koko Ghana, merujuk kepada angin sepoi-sepoi sejuk yang membawa debu cukup untuk menghalang cahaya matahari diperlukan untuk pokok berbunga dan menghasilkan biji.

Bulan-bulan hujan juga disalahkan untuk penyakit kulat hitam, jangkitan kulat yang subur dalam cuaca sejuk, lembap dan berawan, dan menyebabkan buah mengeras dan membusuk.

“Walaupun kami mempunyai harga yang baik hari ini, itu bukan semuanya. Koko bahkan tidak menghasilkan apa-apa,” kata Eloi Gnakomene, seorang petani koko bulan lalu. “Orang kata kami dapat sedikit, tetapi mereka yang tinggal di sana, mereka tidak dapat apa-apa.”

Opanin Kofi Tutu, seorang petani koko di bandar Suhum, Ghana timur, berkata kekurangan pengeluaran bersama dengan kos penanaman yang lebih tinggi menjadikan sukar untuk terus hidup. “Kadar pertukaran ke dolar membunuh kami,” katanya.

Coklat bahkan bukan salah satu makanan utama. “Saya menantikan sos kotomir dan pisang isteri saya, bukan coklat,” katanya, merujuk kepada sos tempatan yang disediakan dengan daun ubi kayu.

Untuk meningkatkan pengeluaran, pihak berkuasa menggalakkan pendidikan mengenai kaedah pertanian yang mungkin mengurangkan kesan perubahan iklim, seperti penggunaan sistem pengairan. Presiden Ghana juga berjanji untuk campur tangan untuk membantu petani mendapat perjanjian yang lebih baik.

“Dengan corak harga koko dunia sekarang, petani koko boleh pasti saya akan berbuat betul untuk mereka dalam musim koko akan datang,” kata Presiden Nana Addo Dankwa Akufo-Addo bulan lalu.

Persatuan Runcit Kebangsaan Amerika, meramalkan perbelanjaan Easter ini akan kekal tinggi mengikut piawaian sejarah walaupun harga gula-gula meningkat. Kaji selidik terbarunya menunjukkan pengguna dijangka akan menghabiskan AS$3.1 bilion untuk telur coklat dan arnab serta gula-gula lain pada Easter ini, turun daripada AS$3.3 bilion setahun lalu.

Di Switzerland, rumah kepada pengguna coklat terbesar per kapita di dunia, penggunaan domestik meleleh sedikit tahun lalu, jatuh 1% kepada 10.9kg seorang, menurut persatuan industri Chocosuisse. Ia menghubungkaitkan penurunan itu dengan kenaikan harga runcit coklat.

Pembuat coklat terkemuka negara itu, Lindt & Sprüngli, melaporkan peningkatan keuntungan, dengan margin meningkat kepada 15.6% daripada 15% setahun sebelumnya.

“Model perniagaan Kumpulan Lindt & Sprüngli sekali lagi membuktikan sangat berjaya dalam tahun kewangan 2023,” katanya dalam kenyataan bulan ini, mencatatkan kenaikan harga menyumbang kebanyakan pertumbuhan.

Tetapi beberapa perniagaan kecil yang menjual coklat mendapati sukar untuk mengimbangi lonjakan harga koko sambil jualan mereka merosot.

Sandrine Chocolates, kedai di London yang menjual coklat buatan tangan Belgium, berjuang untuk terus hidup selepas berdekad-dekad beroperasi. Pemilik, Niaz Mardan, berkata krisis kos sara hidup UK dan ekonomi lemah menyebabkan orang lebih risau tentang makanan daripada coklat mewah, terutamanya apabila pilihan lebih murah tersedia di kedai runcit besar.

Dia telah melepaskan dua pekerjanya dan bergantung kepada jualan pada Easter dan Krismas untuk terus beroperasi. “Banyak kali, saya fikir untuk tutup kedai, tetapi kerana saya suka kedai, saya tidak mahu tutup,” kata Mardan, 57 tahun. “Tetapi tiada keuntungan langsung.”