Tentera Rusia melakukan pembunuhan beramai-ramai ketika mabuk di Ukraine yang diduduki: laporan

(SeaPRwire) –   Tentera Rusia ditangkap kerana membunuh orang ramai dalam keadaan mabuk di Ukraine yang diduduki: laporan

“Mereka membunuh penduduk dan membakar rumah mereka jika mereka ditolak minuman keras,” saluran Telegram VChK-OGPU melaporkan.

Alexander Kaygorodtsev, 36, dan Alexander Osipov, 34, ditahan pada 24 April atas tuduhan pembunuhan. Pasangan itu, ahli Bahagian Senjata Motor 144 Divisyen Pengawal, mengaku kepada dan memberitahu penyiasat mereka telah menyembunyikan mayat mangsa tambahan, termasuk ketua kampung Abrikosovka, di mana pembunuhan berlaku.

Mangsa termasuk seorang lelaki berusia 65 tahun dan seorang wanita yang pasangan itu tembak di perut sebelum membakar rumahnya. Mereka terus “mengacau” sesetengah mangsa, termasuk memecahkan tengkorak mereka. Mereka menggunakan grenad dan api untuk menyembunyikan bukti jenayah mereka dengan cuba memusnahkan mayat dan tapak jenayah.

Mangsa mereka termasuk anggota tentera Rusia lain, menjadikan motivasi mereka lebih menghairankan bagi penyiasat. Mereka menembak mangsa, Lyubov Tymchak, kerana dia memberitahu mereka mereka tidak dapat mencari rumah kosong untuk mengambil alih.

melaporkan tiada tuduhan rasmi dibuka terhadap dua anggota tentera itu, tetapi laporan lain mendakwa pasangan itu akan menghadapi siasatan dari Jabatan Siasatan Tentera 126 Jawatankuasa Siasatan Rusia, mengikut East2West.

Kaygorodtzev sebelum ini disabitkan membunuh dan penglibatan dalam pengedaran dadah, berkhidmat hukuman penjara lima tahun dengan hukuman penggantungan enam bulan. Jika disabitkan kes pembunuhan baharu, dia akan menghadapi hukuman penjara seumur hidup.

Outlet Ukraine mendakwa pembunuhan adalah sebahagian daripada “keganasan dan kekacauan berterusan” dalam kawasan Rusia yang diduduki di negara itu. Laporan telah melaporkan beberapa jenayah yang dilakukan terhadap penduduk Ukraine kawasan Rusia yang diduduki, termasuk dakwaan serangan terhadap penduduk LGBTQ+ di bandar Kherson.

Laporan dari — bekerjasama dengan OutRight International — menggariskan serangan terhadap penduduk LGBTQ+ bandar antara Mac dan September 2023, ketika mana kumpulan itu mendakwa beberapa pasukan Rusia secara sengaja menargetkan penduduk homoseksual.

Projector mendakwa banyak mangsa jenayah ini jarang menghubungi pihak berkuasa kerana takut mereka tidak akan menerima sokongan.

Pada Februari, mayat berkedut dan mungkin dibunuh seorang paderi Ortodoks Ukraine dijumpai di jalan-jalan Kalanchak, juga di kawasan Kherson. Paderi itu, Bapa Stepan, dijumpai dengan apa yang dipaparkan sebagai luka tembakan kepala yang mungkin.

Pasukan Rusia menahan beliau dua hari sebelumnya, dan uskup tempatan mendakwa pasukan itu telah menyiksa paderi itu hingga mati, , sebuah agensi berita Norway.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.