Pekerja automotif Jepun hampir terselamat dari pengebom bunuh diri di bandar pelabuhan Pakistan

(SeaPRwire) –   Seorang pengebom bunuh diri meletupkan vest berbahan letupannya berhampiran sebuah van yang membawa pekerja automotif Jepun di Karachi pada hari Jumaat, kata polis. Mereka hampir terlepas daripada serangan itu tetapi tiga orang awam cedera.

Berasingan, seorang ulama Taliban Afghanistan terbunuh dalam serangan di barat daya Pakistan hari sebelumnya.

Serangan ke atas van itu berlaku apabila ia menuju kawasan perindustrian di mana lima warga negara Jepun bekerja di Pakistan Suzuki Motors, kata ketua polis tempatan Arshad Awan. Beliau berkata polis mengiringi warga Jepun menembak balik selepas diserang, membunuh rakan pengebom bunuh diri yang mayatnya dijumpai di tapak serangan.

“Semua warga Jepun yang menjadi sasaran serangan selamat,” kata Awan.

Presiden Pakistan Asif Ali Zardari dan mengutuk serangan itu. Dalam kenyataan berasingan, mereka memuji tindakan pantas polis menyekat serangan itu. Mereka juga bersumpah untuk menghapuskan keganasan dan berdoa agar mangsa cedera pulih dengan cepat.

Imej di saluran berita tempatan menunjukkan van yang rosak apabila pegawai polis tiba di tapak kejadian. Awan berkata tiga orang awam yang cedera dalam serangan itu dalam keadaan stabil di hospital.

Polis mengiringi van itu selepas menerima laporan mengenai kemungkinan serangan ke atas warga asing yang bekerja di Pakistan dalam pelbagai projek berskala besar China dan lain-lain, kata Tariq Mastoi, pegawai polis kanan. Beliau berkata tindakan pantas dan cepat daripada pengawal dan polis menyekat serangan itu dan kedua-dua penyerang terbunuh.

Tiada siapa yang mengaku bertanggungjawab segera, tetapi syak wasangka mungkin jatuh kepada kumpulan pemisah kecil atau Taliban Pakistan yang meningkatkan serangan ke atas pasukan keselamatan dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Pengganas juga menyerang warga China yang bekerja di Pakistan dalam projek berkaitan Koridor Ekonomi China-Pakistan, yang merangkumi pelbagai megaprojek seperti pembinaan jalan raya, loji kuasa dan pertanian.

Pada Mac, lima warga China dan pemandu Pakistan mereka terbunuh apabila seorang pengebom bunuh diri di barat laut Pakistan menabrakkan kenderaan berbahan letupannya ke kenderaan mereka ketika dalam perjalanan ke Projek Empangan Dasu, projek hidroelektrik terbesar di Pakistan, di mana mereka bekerja.

Walau bagaimanapun, pekerja Jepun yang bekerja di Pakistan tidak pernah menjadi sasaran sebarang serangan sedemikian.

Karachi ialah bandar terbesar di Pakistan dan ibu negara wilayah Sindh selatan.

Berasingan, seorang ulama Taliban Afghanistan, Mohammad Omar Jan Akhundzada, dibunuh di dalam sebuah masjid di Quetta, ibu negara wilayah Baluchistan barat daya Pakistan, kata pegawai polis tempatan Akram Ullah pada hari Jumaat.

Tiada siapa yang mengaku bertanggungjawab bagi serangan itu, yang berlaku pada hari Khamis.

Ketua jurucakap utama Taliban Afghanistan Zabihullah Mujahid mengutuk pembunuhan Akhundzada pada hari Jumaat, menyatakan Akhundzada mengajar di sebuah madrasah jihad di wilayah Kandahar Afghanistan dan merupakan ahli jawatankuasa pengawasan ulama Taliban.

Banyak pemimpin dan ulama Afghanistan pernah tinggal di Quetta dan tempat-tempat lain di Pakistan sebelum Taliban Afghanistan menguasai Afghanistan pada pertengahan Ogos 2021 ketika pasukan Amerika Syarikat dan NATO menarik diri. Kebanyakan mereka kembali ke Afghanistan dan tidak jelas mengapa Akhundzada masih berada di Pakistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.