Tiada tuduhan palsu dibuat terhadap askar British yang didakwa berbohong dalam siasatan Bloody Sunday

(SeaPRwire) –   Lima belas askar British yang didakwa berbohong kepada siasatan ke dalam Hari Ahad Berdarah, salah satu hari paling membunuh dari dekad-dekad panjang , tidak akan menghadapi tuduhan palsu, pendakwa berkata Jumaat.

Tiada bukti mencukupi untuk menghukum askar-askar atau bekas ahli didakwa Irish Republican Army tentang keterangan mereka sebelum siasatan ke dalam pembunuhan 1972 13 orang awam oleh Rejimen Paratroop Britain di Derry, juga dikenali sebagai Londonderry, Perkhidmatan Prosekusi Awam berkata.

Siasatan awal ke dalam pembunuhan pada 30 Januari, 1972 membuat kesimpulan askar-askar itu mempertahankan diri dari kumpulan . Tetapi siasatan 12 tahun yang lalu pada 2010 menyimpulkan bahawa askar membuka api secara tidak sah ke atas orang awam yang tidak bersenjata dan melarikan diri dan kemudian berbohong tentang itu selama dekad.

Keluarga mangsa marah dengan keputusan. John Kelly, yang adik lelakinya Michael dibunuh oleh para trooper, bercakap untuk kumpulan dan memanggil ia “penghinaan kepada peraturan undang-undang.”

“Mengapa ia bahawa orang-orang Derry tidak dapat melupakan peristiwa Hari Ahad Berdarah, tetapi Rejimen Paratroop, yang menyebabkan semua kematian dan kecederaan pada hari itu, kelihatannya tidak dapat mengingati?” kata Kelly. “Jawapan kepada soalan ini agak mudah tetapi menyakitkan hati: Tentera British berbohong cara melaluinya konflik di utara.”

Walaupun suku abad telah berlalu sejak perjanjian damai baik Jumaat 1998 sebahagian besarnya meletakkan reda tiga dekad keganasan melibatkan republikan Ireland dan loyalis British dan askar UK, “Kesulitan” masih bergema. Kira-kira 3,600 orang terbunuh – kebanyakannya di Utara Ireland, walaupun IRA juga meletupkan bom di England.

Hanya satu bekas paratrooper dari Hari Ahad Berdarah, dikenali sebagai Askar F, menghadapi pengganasan untuk dua pembunuhan dan lima cubaan pembunuhan. Dia antara 15 askar yang boleh menghadapi tuduhan palsu.

Walaupun mangsa terus mencari keadilan untuk keganasan lampau, kemungkinan pengganasan jenayah boleh segera lenyap.

Kerajaan British meluluskan Rang Undang-Undang Legasi dan Rekonsiliasi tahun lepas yang akan memberi kekebalan daripada pengganasan untuk kebanyakan kesalahan oleh kumpulan militan dan askar British selepas 1 Mei. Tetapi hakim Belfast mengisytiharkan bulan Februari bahawa rang undang-undang itu tidak mematuhi undang-undang hak asasi manusia. Britain sedang merayu keputusan itu.

Peguam Ciaran Shiels, yang mewakili sesetengah keluarga Hari Ahad Berdarah, berkata mereka tidak akan menolak tindakan undang-undang lanjut.

“Adalah tentu merugikan bahawa keputusan ini telah dikomunikasikan kepada kami hanya hari ini, kira-kira 14 tahun selepas penemuan siasatan yang tidak ragu-ragu, tetapi kurang daripada dua minggu sebelum tarikh pelaksanaan yang berkesan daripada undang-undang warisan yang bermoral terkorup direka khas untuk membenarkan veteran Tentera Darat British melarikan diri daripada keadilan untuk tindakan jenayahnya di utara Ireland,” kata Shiels.

Penprosiding Kanan Awam John O’Neill berkata keputusan untuk tidak membawa tuduhan jenayah berdasarkan tiga perkara: akaun diberikan oleh askar pada 1972 tidak boleh diterima; banyak bukti siasatan bergantung tidak tersedia hari ini; dan kesimpulan siasatan bahawa keterangan palsu tidak selalu memenuhi piawaian bukti jenayah.

“Saya mahu jelas bahawa keputusan ini untuk tidak mengganas tidak menggugat penemuan Siasatan Hari Ahad Berdarah bahawa mereka yang dibunuh atau cedera tidak mengancam sebarang askar,” kata O’Neill.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.