Pasukan Pertahanan Israel (IDF) melepaskan rakaman ‘operasi penentangan keganasan tepat’ di Rafah di tengah pertikaian dengan pentadbiran Biden

(SeaPRwire) –   Pasukan Israel merilis rakaman “operasi penentangan ketepatan” yang dijalankan di timur Rafah pada Selasa ketika negara itu menghadapi kritikan daripada Presiden Biden kerana terus maju dengan serangan itu.

Pasukan tentera darat Israel dilihat beroperasi dengan kenderaan berperisai dalam rakaman itu, walaupun Israel menyatakan ia telah menjalankan lebih 100 serangan udara merentasi Gaza. Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyatakan operasi daratnya menghapuskan pengganas Hamas dan memusnahkan infrastruktur bawah tanah.

“Semasa beberapa pertemuan dalam tempoh hari yang lalu, pasukan IDF menghapuskan pengganas dan mendedahkan infrastruktur pengganas, serta terowong bawah tanah di beberapa lokasi di kawasan timur Rafah. Pasukan telah memulakan proses menanggalkan infrastruktur pengganas dan terowong bawah tanah,” kata kenyataan IDF.

“Serentak, berdasarkan maklumat tentang pengganas yang beroperasi di kawasan itu, pasukan IDF sedang menjalankan serbuan terhad ke arah sisi Gaza Persimpangan Rafah di bahagian timur Rafah,” kenyataan itu teruskan.

“Sepanjang hari yang lalu, pejuang jet IAF dan pesawat menyerang lebih 100 sasaran keganasan di seluruh Jalur Gaza, termasuk struktur tentera, pos pemerhatian, pos pelancaran dan infrastruktur tentera tambahan,” tambah IDF.

Operasi itu datang hanya sehari selepas Biden menggesa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu jangan terus maju dengan

Kedua-dua pemimpin dunia dilaporkan berbual selama kira-kira 30 minit, di mana Biden menimbulkan isu lebih 1.5 juta orang Palestin yang kini tinggal di Rafah.

“Presiden tidak mahu melihat operasi di Rafah yang meningkatkan risiko lebih daripada satu juta orang yang mencari perlindungan di sana,” kata jurucakap keselamatan negara Biro Putih John Kirby.

Pada waktu malam Isnin, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberitahu bahawa Israel tidak diberi pilihan selain bertindak di Rafah selepas pengganas Hamas melancarkan serangan roket yang membunuh empat askar Israel dari Rafah awal hari itu.

pada Selasa bahawa ia telah menangguhkan penghantaran senjata ke Israel kerana membantah kempen Rafah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.