Poland menahan lelaki Rusia yang menyeberang secara haram dari Belarus, kata pegawai keselamatan

(SeaPRwire) –   Poland’s Border Guard menyatakan pada Rabu bahawa seorang lelaki berusia 41 tahun dari Rusia telah ditahan dan sedang diperiksa selepas menyeberang secara haram dari sekutu Rusia, Belarus.

Border Guard mengesahkan bahawa seorang “pengintip” berusia 41 tahun telah ditahan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Czeslaw Mroczek menyatakan bahawa pegawai sedang cuba menentukan sama ada lelaki itu merupakan pengintip dari tentera Rusia “cuba melarikan diri dari keganasan perang” atau sama ada beliau ditugaskan untuk menjalankan tugas-tugas rahsia di Kesatuan Eropah untuk Rusia.

“Kami mesti tentukan apakah niatnya,” kata Mroczek. “Persoalannya adalah sama ada kita sedang berhadapan dengan seseorang yang menjalankan tugas untuk perkhidmatan rahsia Rusia.”

Media Poland melaporkan lelaki itu tidak bersenjata dan memakai pakaian awam, tetapi membawa kontrak bertulis dengan Border Guard yang termasuk penyertaan dalam tindakan sebagai sebahagian daripada peperangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine.

Penahanan itu berlaku ketika Perdana Menteri Poland Donald Tusk bertemu dengan pegawai keselamatan kanan mengenai dakwaan pengaruh Rusia di Poland dan kepimpinannya. Perkembangan itu juga berlaku tidak lama selepas seorang hakim Poland yang mempunyai akses ke maklumat sensitif melarikan diri ke Belarus minggu ini, yang digambarkan oleh Tusk sebagai “khianat tinggi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.