Presiden Kenya isytihar cuti umum untuk berkabung bagi ratusan mangsa banjir

(SeaPRwire) –   Presiden Kenya William Ruto telah mengisytiharkan Jumaat sebagai cuti umum untuk berkabung bagi 238 orang yang telah meninggal dunia.

Presiden pada Rabu berkata hari itu akan diraikan dengan aktiviti penanaman pokok di seluruh negara untuk membantu mengurangkan kesan perubahan iklim.

Kenya, bersama bahagian lain di Afrika Timur, telah dilanda banjir. Lebih daripada 235,000 orang terpaksa tinggal di puluhan kem.

Presiden Ruto juga mengumumkan, selepas tertangguh selama dua minggu disebabkan hujan lebat yang telah memusnahkan ratusan sekolah.

Kerajaan telah menyatakan lebih daripada 1,000 sekolah terjejas oleh dan telah memperuntukkan dana untuk pembaikan.

Jabatan meteorologi dalam ramalan cuaca harian terus meramalkan hujan sederhana hingga lebat di kebanyakan bahagian negara.

Kerajaan sedang dalam proses mengusir secara paksa orang yang tinggal di kawasan berisiko banjir dan berhampiran sungai serta empangan kerana aras air di empangan hidroelektrik utama negara meningkat ke “tahap sejarah”.

Pada minggu ini, kerajaan menggunakan jentolak untuk merobohkan rumah di kawasan penempatan tidak formal Mathare dan Mukuru di ibu negara Nairobi dan presiden telah berjanji keluarga yang dipindahkan akan diberi bantuan sebanyak $75 untuk berpindah selepas tarikh akhir untuk berpindah ditetapkan disebabkan hujan yang membawa maut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.