Maroko mahu menjadi hab penerbangan, tetapi pembuat pesawat sukar memenuhi permintaan

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai Morocco ingin mengubah negara itu menjadi hab penerbangan, menarik pelabur yang bertujuan untuk menyebarkan rantai bekalan mereka ke lebih banyak negara dengan pekerja yang tersedia dan mampu.

Morocco adalah antara senarai yang lebih panjang negara-negara yang bersaing untuk kontrak dengan pengeluar besar yang sedang mencari cara untuk mempercepatkan pengeluaran dan menghantar lebih banyak pesawat untuk memenuhi permintaan. Syarikat seperti Boeing dan Airbus — serta pembuat komponen yang membina mereka — menggerakkan reka bentuk, pengeluaran dan penyelenggaraan ke negara-negara dari Mexico hingga Thailand.

Di Morocco, usaha untuk memperbesar industri penerbangan negara bernilai $2 bilion setahun adalah sebahagian daripada dorongan bertahun-tahun untuk mengubah ekonomi yang kebanyakannya pertanian melalui subsidi pembuat pesawat, kereta api dan automobil. Pegawai-pegawai berharap ia selaras dengan usaha untuk memperbesar penerbangan, termasuk syarikat penerbangan milik negara Royal Air Maroc.

“Keperluan adalah besar dan kami berada dalam kedudukan yang sangat baik,” kata Hamid Abbou, CEO syarikat penerbangan itu. “Kebanyakan pembekal utama di Eropah sedang berjuang untuk mendapatkan orang bekerja dalam industri ini. Kami tidak mempunyai isu itu.”

Walaupun harapan di kalangan penyokongnya, industri penerbangan menghadapi halangan. Apabila permintaan pulih selepas kebanyakan lalu lintas udara berhenti semasa pandemik, pengeluar menghadapi cabaran membina cukup pesawat untuk memenuhi permintaan daripada syarikat penerbangan. Untuk Boeing, kelewatan disebabkan oleh isu rantai bekalan ditambah dengan kecemasan berprofil tinggi dan kemalangan maut yang mengurangkan lagi penghantaran.

Dari Eropah timur hingga Asia Tenggara, tahap permintaan baru telah memaksa pengeluar untuk mencari lokasi baru untuk membina dan memperbaiki bahagian.

Safran Aircraft Engines, sebuah pengeluar Perancis, menghantar enjin untuk Boeing dan Airbus 320 ke kilang pembaikan di luar Casablanca setiap enam hingga lapan tahun dan kemudian menghantar mereka kembali ke syarikat penerbangan dari negara termasuk Brazil, Arab Saudi, United Kingdom dan Ireland.

Syarikat itu tergolong dalam 130 dalam sektor yang aktif di Morocco, di mana bahagian daripada sayap hingga fuselaj dihasilkan dalam industri yang memperkerjakan 42% wanita — satu nisbah yang lobi industri mengatakan lebih besar daripada pembekal pengeluaran Eropah dan Amerika Utara.

Walaupun banyak syarikat melihat Morocco sebagai sumber buruh murah berbanding, industri dan kerajaan telah bekerja untuk melatih pekerja mahir di IMA, sebuah institut untuk profesion penerbangan di Casablanca.

Dalam satu acara yang merayakan kerjasama 25 tahun Safran dengan Royal Air Maroc, Ketua Pegawai Eksekutif Safran Jean-Paul Alary berkata beliau berharap industri penerbangan Morocco akan terus berkembang, terutamanya apabila permintaan seluruh industri meningkat dan syarikat menghadapi kekurangan buruh di Eropah.

“Ia adalah akses kepada bakat yang telah dilatih dengan baik,” kata Alary tentang Morocco. “Mereka adalah pemain kunci untuk mencapai matlamat kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.