Mahkamah Tertinggi PBB mengarahkan Israel membuka lebih banyak lintasan darat untuk bantuan ke Gaza

(SeaPRwire) –   MAHKAMAH TERTINGGI memerintah Israel untuk mengambil langkah-langkah untuk memperbaiki keadaan kemanusiaan di Gaza, termasuk membuka lebih banyak penyeberangan darat untuk membolehkan makanan, air, bahan api dan bekalan lain ke dalam kawasan yang dilanda perang.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengeluarkan dua perintah sementara baru dalam kes yang dibawa oleh Afrika Selatan menuduh Israel melakukan tindakan genosid dalam kempen tentera yang dilancarkan selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas. Israel menafikan ia melakukan genosid. Ia menyatakan kempen tentera adalah pertahanan diri dan bertujuan kepada Hamas, bukan kepada rakyat Palestin.

Perintah Khamis datang selepas meminta lebih langkah sementara, termasuk gencatan senjata, dengan menyatakan kebuluran di Gaza. Israel menggesa mahkamah untuk tidak mengeluarkan perintah baru.

Dalam perintahnya yang mengikat secara undang-undang, mahkamah memberitahu Israel untuk mengambil langkah “tanpa lewat” untuk memastikan “penyediaan tanpa halangan” perkhidmatan asas dan bantuan kemanusiaan, termasuk makanan, air, bahan api dan bekalan perubatan.

Ia juga memerintahkan Israel untuk segera memastikan tentera tidak mengambil tindakan yang boleh menjejaskan hak Palestin di bawah Konvensyen Genosid, termasuk dengan menghalang penghantaran bantuan kemanusiaan.

Mahkamah memberitahu Israel untuk melaporkan semula dalam masa sebulan mengenai pelaksanaan perintah tersebut.

Israel mengisytiharkan perang sebagai tindak balas kepada serangan lintas sempadan yang berdarah oleh Hamas pada 7 Oktober di mana 1,200 orang terbunuh dan 250 orang lagi diambil sebagai tebusan. Israel bertindak balas dengan kempen serangan udara dan serangan darat yang mengorbankan lebih 32,000 orang Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. Pertempuran itu juga mengusir lebih 80% penduduk Gaza dan menyebabkan kerosakan meluas.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan agensi bantuan antarabangsa menyatakan hampir seluruh penduduk Gaza berjuang untuk mendapatkan makanan yang mencukupi, dengan ratusan ribu orang berada di ambang kelaparan, terutamanya di utara Gaza yang teruk terkesan.

“Fakta bahawa kematian bukan sahaja disebabkan oleh pengeboman dan serangan darat, tetapi juga oleh penyakit dan kelaparan, menunjukkan perlunya melindungi hak kumpulan itu untuk wujud,” kata presiden Afrika Selatan dalam kenyataan.

Kementerian Luar Negeri Israel tidak memberikan sebarang komen serta merta mengenai perintah tersebut.

Dalam respon bertulis awal bulan ini kepada permintaan Afrika Selatan untuk lebih langkah, Israel berkata dakwaan Afrika Selatan adalah “sama sekali tidak berasas”, “menjijikkan secara moral” dan “penyalahgunaan Konvensyen Genosid dan Mahkamah itu sendiri.”

Selepas awal-awal menutup sempadan Gaza, Israel mula membenarkan masuk bekalan bantuan kemanusiaan. Ia mendakwa tidak meletakkan sekatan ke atas jumlah bantuan kemanusiaan yang dibenarkan masuk ke Gaza dan menuduh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu gagal mengatur penghantaran dengan betul.

PBB dan kumpulan bantuan antarabangsa menyatakan penghantaran terhalang oleh sekatan tentera Israel, permusuhan berterusan dan kemusnahan ketenteraman awam.

Israel bekerja dengan rakan antarabangsa untuk segera memulakan penghantaran bantuan melalui laut.

Israel berulang kali berselisih dengan PBB, terutamanya UNRWA, agensi PBB untuk pelarian Palestin dan penyedia bantuan utama di Gaza. Israel menuduh agensi itu membenarkan dan bahkan bekerjasama dengan Hamas – tuduhan yang dinafikan UNRWA.

Mahkamah berkata dalam perintahnya bahawa “penduduk Palestin di Gaza tidak lagi menghadapi hanya risiko kelaparan … tetapi kelaparan sedang bermula.” Ia menyatakan laporan daripada Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) yang menyatakan sekurang-kurangnya 31 orang, termasuk 27 kanak-kanak, sudah mati akibat kekurangan zat makanan dan dehidrasi.

Mahkamah dunia berkata perintah awal yang dikenakan ke atas Israel selepas perbicaraan penting kes Afrika Selatan “tidak sepenuhnya menangani akibat perubahan situasi” di Gaza.

Pada Selasa, tentera berkata ia memeriksa 258 lori bantuan, tetapi hanya 116 diedarkan di Gaza oleh PBB.

COGAT, badan tentera Israel yang bertanggungjawab hal ehwal awam Palestin, juga menjalankan program percubaan untuk memeriksa bantuan kemanusiaan di utama sempadan selatan Israel dan kemudian menggunakan penyeberangan darat di pusat Gaza untuk cuba membawa bantuan ke bahagian utara Gaza yang teruk terjejas. Agensi itu tidak memberikan sebarang komen serta merta mengenai keputusan ICJ.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.