Lebih daripada 100 paus terdampar kembali ke laut selepas usaha menyelamat di pantai Australia

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 100 paus piloted jangka panjang yang terdampar di pantai Khamis telah kembali ke laut selepas usaha menyelamat di pantai Australia.

Penyelidik Ian Wiese menyertai beratus-ratus sukarelawan yang membantu menyelamatkan paus di Toby’s Inlet berhampiran bandar pelancongan Dunsborough.

“Terdapat lebih 200 sepanjang pantai di sini dan berhampiran dan ada 31, saya fikir, yang mati tetapi yang lain berjaya melarikan diri, yang merupakan kisah yang hebat,” kata Wiese kepada Australian Broadcasting Corp.

“Apabila saya tiba awal, ada, saya fikir, 160 dalam air – hampir keluar dari air – dan ada beberapa ratus orang yang bersama paus itu, mereka cuba menghiburkan dan memastikan kepala mereka keluar dari air supaya mereka dapat bernafas. Dan selepas satu jam atau dua, tiba-tiba yang masih hidup dalam air meninggalkan dan pergi ke laut,” kata Wiese.

“Mereka mungkin akan memutuskan untuk kembali ke pantai di tempat lain pantai berhampiran atau sesuatu – itu sering berlaku, tetapi kami berharap mereka tidak akan,” tambah Wiese.

Jabatan Kepelbagaian Biologi, Pemuliharaan dan Tarikan belum mengesahkan penyelamatan.

Pasukan saintis laut dan doktor haiwan awal sebelum ini tiba di tapak kejadian dan melaporkan 26 mati daripada sehingga 160 terdampar.

Pada masa itu, kumpulan tambahan 20 paus berada dalam kumpulan hampir satu batu nautika jauh daripada pantai dan 110 paus membentuk kumpulan lebih dekat ke pantai, jabatan itu berkata.

Pegawai hidupan liar serantau Pia Courtis berkata kumpulan 110 paus “melekat bersama-sama di luar pantai” dan mungkin akan datang ke arah pantai.

“Sayangnya hasil untuk paus piloted kami sebaik sahaja mereka terdampar di pantai secara umumnya tidak baik. Kami mempunyai bilangan haiwan yang tinggi yang akhirnya mati,” kata Courtis.

Pada Julai, hampir 100 paus piloted jangka panjang mati atau diberi eutanasia selepas usaha menyelamat selama dua hari dalam pendaratan massa di Pantai Cheynes berhampiran stesen paus Albany yang dahulu, 220 batu nautika tenggara Dunsborough.

Dunsborough berada 177 batu nautika jauhnya dengan jalan raya selatan Perth, ibu negara dan bandar terbesar Negeri Australia Barat.

Berdasarkan pendaratan sebelum ini, termasuk peristiwa Cheynes Beach 2023, memberikan eutanasia kepada paus terdampar biasanya merupakan hasil yang paling bermanusia, kata kenyataan jabatan itu.

“Kami sentiasa berharap untuk hasil terbaik,” kata kenyataan itu.

Wiese berkata Khamis merupakan pendaratan massa ketiga yang dia bertindak balas dan hasilnya jauh lebih baik.

“Ini telah menjadi kisah yang sangat baik hari ini kerana biasanya dengan jenis pendaratan ini, anda akan berakhir dengan 100 paus terdampar dan lima atau enam yang diselamatkan,” kata Wiese.

Courtis berkata paus itu dipercayai terdampar awal Khamis.

Mayat paus mati ditarik dari air supaya mayat mereka tidak menarik jerung.

Dunsborough merupakan tapak pendaratan massa 320 paus piloted jangka panjang pada 1996. Hanya 20 mati pada kejadian itu, dengan penyelamat membawa yang lain kembali ke laut.

Saintis tidak tahu apa yang menyebabkan paus terdampar, walaupun ia kelihatan sistem lokasi mereka boleh keliru oleh lereng pantai yang licin.

Teori termasuk mereka mengelak pemangsa seperti paus pembunuh, atau mengikuti pemimpin sakit ke pantai. Bunyi bawah laut buatan manusia juga boleh ganggu navigasi mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.