Lebih daripada 100 banduan melarikan diri daripada penjara Nigeria selepas hujan lebat merosakkan kemudahan

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 100 banduan telah melarikan diri dari penjara di Nigeria berhampiran bandar raya Abuja selepas hujan lebat semalam merosakkan bahagian-bahagian kemudahan, kata seorang pegawai penjara pada Khamis, sementara pihak berkuasa mencari banduan yang melarikan diri.

Hujan lebat, yang berlarutan selama beberapa jam pada malam Rabu, merosakkan pagar luar kemudahan penjara berkeselamatan sederhana di bandar berjiran Suleja, di negeri Niger, “membuka jalan kepada pelarian sejumlah 118 banduan dari kemudahan itu,” menurut Adamu Duza, jurucakap penjara.

Perkhidmatan penjara dan agensi-agensi lain telah berjaya menangkap semula 10 banduan yang melarikan diri sementara pencarian sedang dijalankan untuk mencari yang lain, kata Duza.

Terdapat ketakutan bahawa mereka mungkin menemui jalan ke hutan-hutan yang luas yang menghubungkan bandar Suleja dan negeri-negeri jiran, beberapa daripadanya merupakan tempat persembunyian yang diketahui .

Selain berlebihan dengan 70% banduan masih menunggu perbicaraan, kebanyakan penjara di Nigeria adalah lama, yang telah dibina semasa zaman penjajahan sebelum kemerdekaan negara dari Britain pada tahun 1960.

Struktur-struktur itu jarang dibaiki, yang telah memudahkan banduan melarikan diri semasa kejadian penjaraan lalu. Beribu-ribu banduan telah melarikan diri dari penjara semasa kejadian sedemikian, termasuk Abuja di mana hampir 900 banduan telah melarikan diri pada 2022.

Pihak berkuasa sedang berusaha untuk membina semula struktur dan memodenkan kemudahan berusia, kata Duza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.