Ketua Scotland mengatakan beliau tidak akan meletak jawatan menyusul akibat keputusan untuk menamatkan persetujuan berkongsi kuasa

(SeaPRwire) –   Ketua Scotland menegaskan Jumaat bahawa beliau tidak akan meletak jawatan ketika berjuang untuk kedudukannya di tengah-tengah kesan keputusannya untuk menamatkan persetujuan berkongsi kuasa selama tiga tahun yang telah membuat Parti Kemerdekaan Scotland menjadi kerajaan minoriti.

Tekanan terhadap Perdana Menteri Pertama Humza Yousaf telah meningkat dengan ketara sejak beliau meninggalkan persetujuan berkongsi kuasa dengan parti hijau yang jauh lebih kecil pada Khamis berikutan perselisihan mengenai dasar-dasar perubahan iklim. Beliau dijadualkan akan menghadapi undian tidak percaya di Parlimen Scotland minggu depan.

“Saya berhasrat untuk benar-benar melawan undian tidak percaya itu, saya mempunyai niat untuk memenangi undian tidak percaya itu,” katanya dalam lawatan tergesa-gesa ke Dundee.

Berikutan keputusannya untuk meninggalkan persetujuan dengan Parti Hijau, Parti Konservatif Scotland telah mengemukakan satu usul tidak percaya terhadap Yousaf sebagai perdana menteri pertama.

Parti Hijau, marah dengan penyingkiran mereka dari kerajaan, telah mengatakan mereka akan mengundi terhadap Yousaf sendiri, bersama-sama dengan parti pembangkang utama yang lain, termasuk Konservatif dan Buruh. Tanpa sokongan Parti Hijau, yang seperti SNP menyokong kemerdekaan Scotland dari UK, Yousaf kurang dua kerusi untuk majoriti.

Kekalahan boleh menyebabkan satu siri peristiwa yang membawa kepada Yousaf meletak jawatan dan pilihan raya awal yang mungkin di Scotland, yang tidak akan diadakan sehingga 2026.

Yousaf, yang menggantikan pemimpin lama Nicola Sturgeon pada Mac 2023, mungkin memerlukan undian bekas ahli parlimen SNP, Ash Regan, untuk terus hidup. Regan, yang meninggalkan parti itu pada Oktober tahun lalu untuk menjadi ahli parlimen pertama parti pro-kemerdekaan saingan, Alba, telah menunjukkan bahawa beliau akan mencari harga daripada Yousaf untuk menyokongnya.

Daripada 129 kerusi parlimen, SNP memegang 63. Sokongan Regan akan menyebabkan kerajaan mempunyai sekurang-kurangnya 64 undian. Sekiranya berlaku seri, pengerusi dewan – setaraf dengan speaker Scotland – dijangka akan mengundi untuk status quo.

Pada Jumaat, Buruh Scotland, yang berkaitan dengan Parti Buruh pembangkang utama, berkata ia mahu memfailkan undian tidak percaya minggu depan. Dengan Alba menunjukkan bahawa ia tidak akan mencari untuk mengundi terhadap kerajaan, kelihatan undian tidak percaya itu akan mempunyai peluang yang lebih kecil untuk berjaya.

“Ia kini menjadi persoalan bila, bukannya jika, Humza Yousaf akan meletak jawatan sebagai perdana menteri pertama,” kata ketua Buruh Scotland, Anas Sarwar. “Ia akan menjadi tidak dapat diterima bagi SNP untuk menganggap ia boleh meletakkan perdana menteri tidak terpilih yang lain ke atas Scotland.”

SNP, yang telah mendominasi politik Scotland sejak 2007 walaupun kalah dalam referendum kemerdekaan 2014, telah digoyangkan oleh berita awal bulan ini bahawa suami Sturgeon, Peter Murrell, telah didakwa dengan penggelapan dalam siasatan ke atas kewangan parti itu.

Walaupun Scotland adalah sebahagian daripada UK, mempunyai kuasa meluas, termasuk ke atas kesihatan dan pendidikan, serta beberapa kuasa terhad ke atas penaikan hasil.

Pola pendapat menunjukkan bahawa SNP, sedang menghadapi tentangan keras daripada Buruh di Scotland ketika pilihan raya UK yang lebih dekat – SNP mempunyai 43 daripada 59 kerusi Parlimen UK Scotland. Undian itu akan diadakan pada beberapa bulan akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.