Hospital desak mangsa gigitan ular berhenti membawa ular apabila mencari bantuan: ‘Mendedahkan kakitangan kepada risiko’

(SeaPRwire) –   Sebuah hospital Australia meminta agar mangsa gigitan ular berhenti cuba menangkap ular penyebab apabila mencari rawatan perubatan selepas seorang pesakit datang membawa ular dalam bekas kotak yang tidak terkunci dengan ketat.

“Kami benar-benar tidak mahu orang berinteraksi dengan ular lebih daripada yang mereka sudah lakukan,” kata Dr Adam Michael, pengarah perubatan kecemasan Hospital Bundaberg berhampiran Brisbane, kepada Australian Broadcast Company. “Sebarang cubaan untuk mendekati ular untuk menangkap atau membunuhnya, atau untuk mengambil gambar ular, hanya akan meletakkan orang dalam bahaya.”

Kira-kira 3,000 orang mengalami disyaki digigit ular, menurut Institut Kesihatan Kebangsaan. Hanya antara 100 dan 200 kes yang akhirnya memerlukan anti-venom.

Michael menceritakan bagaimana seorang mangsa membawa ular brown timur dengan mereka, membawa ular itu dalam bekas makanan plastik yang “tidak terkunci dengan baik.” Ular itu cuba keluar, yang akhirnya menakutkan kakitangan hospital.

Beliau juga menyebut contoh-contoh pesakit yang membawa ular dalam beg plastik dan bekas plastik yang kurang terkunci. Hospital itu kemudiannya perlu membayar untuk ular-ular itu dikembalikan ke alam liar.

“Kami mahu orang dapat dilihat dan dinilai dengan cepat dan mempunyai ular hidup di jabatan akan melambatkan proses itu,” kata Michael, dengan memberi jaminan bahawa doktor tidak perlu melihat dan mengenal pasti ular untuk merawat gigitan beracun.

“Kami boleh … dan jika ya, anti-venom apa yang diperlukan berdasarkan tanda-tanda klinikal, ujian darah dan juga kit deteksi racun ular yang kami simpan di sini di hospital,” tegas Michael. “Kami sebenarnya tidak terlatih untuk mengenal pasti ular, dan jadi ia tidak berguna. Ia hanya akan meletakkan kakitangan dalam bahaya serta diri anda sendiri.”

Sebaliknya, Michael meminta pesakit untuk memberi tumpuan kepada luka mereka dan menerima rawatan: Kemudiannya, kekal tenang, elakkan membersihkan kawasan yang terjejas dan gunakan tekanan tegas sambil mencari rawatan perubatan secepat mungkin, menurut The Guardian.

Wide Bay Hospital & Health Service, yang menyelia operasi Hospital Bundaberg, telah memaparkan panduan lanjut: Elakkan mencuci kawasan itu, bungkus luka dengan ketat, imobilisasi anggota badan untuk melambatkan penyebaran racun, tandakan pembalut untuk menunjukkan di mana gigitan itu berlaku dan teruskan tekanan – cukup ketat untuk melambatkan penyebaran tetapi jangan sehingga memotong aliran darah.

“Mengaplikasikan tali leher, memotong luka, menghisap racun atau membawa ular bersama anda ke kecemasan bukanlah disyorkan,” amaran pos itu. “Kami memahami bahawa digigit ular adalah menakutkan, tetapi semua kemudahan di seluruh perkhidmatan kesihatan kami memegang stok anti-venom berbilang dan bersedia untuk merawat gigitan ular.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.