Ecuador membatasi bekalan elektrik kerana kemarau berterusan di Andes utara

(SeaPRwire) –   QUITO, Ecuador (AP) — pada Selasa mula menghadkan bekalan elektrik di bandar-bandar utama negara ini kerana kemarau yang berkaitan dengan corak cuaca El Niño mengurangkan takungan dan menghadkan output loji hidroelektrik yang menghasilkan kira-kira 75% tenaga negara ini.

Pemotongan bekalan diberitahu pada Isnin malam oleh kementerian tenaga, yang menyatakan dalam kenyataan bahawa ia akan mengkaji semula keputusannya pada Rabu malam.

“Kami menyeru rakyat Ecuador untuk mengurangkan penggunaan elektrik dalam minggu kritikal ini,” baca kenyataan itu. “Dan ambil kira bahawa setiap kilowatt dan setiap tetes air yang tidak dikonsumsi akan membantu kami menghadapi realiti ini.”

Pemotongan bekalan di Ecuador datang beberapa hari selepas cuaca kering memaksa bandaraya ibu negara Colombia Bogotá menghadkan bekalan air kerana takungan mencapai tahap terendah dalam sejarah, mengancam bekalan air paip tempatan.

Precipitation telah berkurangan di Ecuador dan Colombia tahun ini kerana pemanasan suhu di selatan Lautan Pasifik, yang boleh menyebabkan banjir sepanjang pantai barat Amerika Selatan tetapi juga boleh menjana kemarau teruk di lembah-lembah Andes, di mana kebanyakan bandar utama Ecuador dan Colombia terletak.

Di Colombia, di mana loji hidroelektrik juga sedang berjuang, pegawai berkata pada Selasa bahawa mereka sedang mempertimbangkan memberikan kredit cukai kepada syarikat yang mengurangkan penggunaan elektrik mereka.

Semasa minggu pertama April Colombia menggantung eksport elektrik ke Ecuador dalam usaha untuk menyimpan tenaga untuk keperluan domestik. Colombia mendapat kira-kira 70% elektrisiti daripada loji hidroelektrik.

Pada Selasa akhbar di seluruh Ecuador menerbitkan jadual pemotongan bekalan di bandar-bandar termasuk Quito, Cuenca dan Guayaquil, di mana kebanyakan rumah dan banyak perniagaan ditinggalkan tanpa bekalan elektrik selama tiga jam.

Ecuador juga mengalami pemotongan bekalan, berkaitan dengan kemarau pada Oktober, Januari dan Februari.

Karen Verduga, pemilik sebuah restoran dengan enam pekerja di Quito, berkata bahawa dia takut beberapa daging beku dan sayur-sayurannya akan merosot jika pemotongan bekalan semasa berterusan.

Dia berkata pekerjanya tidak dapat menggunakan pengisar untuk membuat sup dan sos. Sebaliknya mereka sedang menyediakan makanan secara manual selama beberapa jam. “Kami terpaksa melakukan perkara secara lama zaman,” kata Verduga.

Beberapa peniaga berkata pemotongan bekalan memberi peluang kepada mereka.

Oriannis Arcano, penjual wanita di kedai lilin kecil, berkata bahawa pemotongan bekalan telah membantu meningkatkan jualannya. Walau bagaimanapun, dia berkata pemotongan bekalan menimbulkan masalah untuk perniagaannya kerana “kebanyakan orang mahu membayar dengan kad” yang tidak berfungsi apabila tiada bekalan elektrik.

Semasa acara di Guayaquil, bandar terbesar Ecuador, Presiden Daniel Noboa berkata bahawa beberapa loji tenaga di negara itu telah “disabotaj” oleh lawan politiknya. Ecuador dijadualkan mengadakan referendum Ahad di mana beberapa dasar keselamatan Noboa akan dipungut suara, termasuk cadangan untuk melegalkan ekstradisi pengedar dadah dan penjenayah berbahaya yang lain.

Noboa tidak memberikan apa-apa bukti tindakan sabotaj yang dikatakan, tetapi berkata siasatan akan dilancarkan. Dia juga menulis mesej di X, bekas Twitter, meminta menteri tenaga Ecuador meletak jawatan.

“Ancaman kepada negara kita memerlukan keputusan kuat,” tulis Noboa dalam mesej di mana beliau juga berkata kerajaan negara akan menyubsidi bil elektrik pada bulan April. “Rakyat Ecuador tidak boleh membayar rasuah dan ketidakefisyenan beberapa pegawai yang hina”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.