Belarus mengundi untuk menangguhkan penyertaan Pasukan Konvensional Eropah

(SeaPRwire) –   Parlimen Belarus pada Rabu membuat undian untuk menangguhkan penyertaan negara itu dalam perjanjian Pasukan Konvensional Eropah yang pernah menjadi doktrin keselamatan utama untuk benua itu, persetujuan 1990 yang ditinggalkan tahun lalu oleh Rusia.

Rang undang-undang, diperkenalkan oleh Presiden otokratik Alexander Lukashenko awal bulan ini, dapat membuka jalan — sekutu Rusia dalam perang di Ukraina — untuk memperluas tentera daratnya. Ahli-ahli parlimen Belarus sebulat suara meluluskan rang undang-undang yang meminta penangguhan perjanjian itu; Lukashenko kini perlu menandatangani rang undang-undang itu untuk menjadi undang-undang.

Perjanjian itu, ditandatangani pada 1990, meletakkan had-had kepada kereta kebal, kenderaan tempur, pesawat pejuang dan meriam berat yang boleh dikerahkan di Eropah. Ia bertujuan mengekalkan keseimbangan ketenteraan antara Barat dan negara-negara yang pernah menjadi sebahagian dari Pakatan Warsaw zaman Perang Dingin.

Walau bagaimanapun, Rusia sepenuhnya menarik diri daripada perjanjian itu pada November 2023 dan negara-negara NATO yang menjadi pihak kepadanya bertindak balas dengan menangguhkan penyertaan mereka hanya beberapa jam kemudian.

Belarus menjadi tuan rumah kepada senjata nuklear taktikal Rusia, bersama-sama peluru berpandu dan tentera. Negara itu telah digunakan sebagai pangkalan untuk menghantar tentera ke Ukraine, tetapi tentera Belarus tidak mengambil bahagian dalam perang yang kini memasuki tahun ketiganya.

Menurut Kementerian Pertahanan Belarus, perjanjian itu mewajibkan tentera bersenjata Belarus tidak melebihi 100,000 tentera dan kakitangan. Kini terdapat 63,000 tentera dan kakitangan dalam tentera darat Belarus, dan kira-kira 300,000 lelaki dalam simpanan.

Pakar tentera berkata selepas menangguhkan penyertaannya dalam perjanjian itu, Belarus — yang bersempadan dengan Rusia dan negara-negara NATO Latvia, Lithuania dan Poland — akan dapat memperluas tentera daratnya dan mengumpul lebih senjata, walaupun ia tidak bermakna ia semestinya akan berlaku.

Alexander Alesin, seorang pakar tentera berpangkalan di ibu negara Belarus Minsk, berkata penarikan Belarus daripada perjanjian itu berkaitan dengan ketidakpuasan hati Rusia kerana Belarus masih secara rasmi menjadi pihak kepada perjanjian itu.

“Rusia sangat tidak berpuas hati,” kata Alesin. Penarikan “membebaskan tangan Belarus, tetapi ini tidak secara automatik bermakna bahawa bilangan senjata konvensional di negara itu akan meningkat.”

“Rusia telah mengerah senjata nuklear taktikal di Belarus, yang jauh lebih menakutkan bagi negara-negara NATO berjiran,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.