Polis Georgia tangkap puluhan menentang ‘undang-undang Rusia’

(SeaPRwire) –   Puluhan orang telah ditangkap di Georgia selepas polis di ibu negara menggunakan gas pemedih mata dan mercun air untuk menyebarkan perhimpunan yang berkumpul di luar Parlimen untuk memprotes satu rang undang-undang kontroversi yang mereka dakwa mengehadkan kebebasan media.

Kementerian Dalam Negeri Georgia menyatakan 63 orang telah ditangkap Selasa semasa mengambil bahagian dalam perhimpunan di Tbilisi. Levan Khabeishvili, Ahli Parlimen pembangkang, memuat naik gambar dirinya di akaun media sosialnya dengan muka berdarah dan lebam yang teruk. Ahli parti beliau menyatakan beliau telah diserang oleh polis.

Mereka yang ditangkap mengambil bahagian dalam protes terhadap satu rang undang-undang yang akan memerlukan media dan pertubuhan bukan komersial untuk didaftarkan sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika menerima lebih daripada 20% pembiayaan dari luar negara.

Penunjuk perasaan telah mengutuknya sebagai “undang-undang Rusia” kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menandakan media berita bebas dan pertubuhan yang kritikal terhadap Kremlin.

Ia adalah serupa dengan rang undang-undang yang parti pemerintah Georgian Dream cadangkan dan kemudian ditarik balik di bawah tekanan tahun lepas selepas protes jalanan besar-besaran.

Jika rang undang-undang diluluskan, penunjuk perasaan bimbang ia akan membenarkan pihak berkuasa mengawal ruang media lebih berat lagi serta merosakkan proses selepas Georgia diberikan status calon pada Disember 2023.

“Kami tidak mahu rejim Soviet yang telah dialami ibu bapa kami,” kata Kato Salukvadze, seorang penunjuk perasaan, kepada Agensi Berita Associated Press, tambahnya, “Saya fikir semua orang harus berada di jalanan dan kata tidak kepada undang-undang Rusia dan ya kepada Eropah.”

Polis bergerak untuk memecahkan perhimpunan lewat Selasa selepas penunjuk perasaan cuba menghalang pintu masuk ke Parlimen untuk menghalang ahli-ahli parlimen meninggalkan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Georgia Aleksandre Darakhvelidze berkata dalam sidang media Rabu bahawa penunjuk perasaan dan pemimpin parti pembangkang “sentiasa melakukan keganasan.” Darakhvelidze mendakwa Khabeishvili, Ahli Parlimen pembangkang, memecah lalu lalang polis dan cedera ketika “beliau melawan.”

Giorgi Vashadze, politikus pembangkang yang lain, berkata rakyat Georgia mempunyai hak untuk protes aman dan tingkah laku parti pemerintah dan agensi penguatkuasa undang-undang “sepenuhnya tidak sah.”

Awal bulan ini, parlimen menyokong rang undang-undang pada bacaan pertama walaupun protes. Perbahasan akan berterusan Rabu sebagai sebahagian daripada bacaan kedua rang undang-undang. Ia perlu lulus tiga bacaan sebelum diluluskan.

Presiden Georgia telah mengutuk dengan keras rang undang-undang itu dan berjanji akan meluluskannya jika diluluskan parlimen. Parti pemerintah bagaimanapun, boleh mengatasi veto presiden dan kemudian speaker parlimen boleh menandatangani ia menjadi undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.