19 mayat ditemui di lepas pantai Tunisia selepas pendatang haram cuba menyeberangi Laut Mediterranean ke Eropah

(SeaPRwire) –   Mayat 19 orang telah ditemui Selasa di lepas pantai Tunisia, salah satu titik perlepasan utama bagi mereka yang cuba menyeberangi Laut Mediterranean ke Eropah.

Pengawal pantai Tunisia menyatakan dalam kenyataan bahawa ia telah menemui mayat berhampiran bandar pelabuhan Mahdia dan Sfax, bandar terbesar kedua negara itu di mana pencari suaka baru-baru ini bertembung dengan penguatkuasa undang-undang.

Walaupun berisiko, pencari suaka terus mencuba perjalanan berbahaya dari Afrika Utara ke Eropah, melalui bot dari Maghribi, Algeria, Tunisia dan Libya ke Itali, Greece, Malta dan Kepulauan Canary Sepanyol.

Lebih daripada 49,000 orang telah tiba di Eropah melalui laut tahun ini, termasuk lebih daripada 7,000 dari Tunisia ke Itali. Ramai lagi yang cuba perjalanan itu, termasuk beribu-ribu yang telah dihalang oleh pihak berkuasa Afrika Utara dan dianggarkan 473 yang dipercayai mati atau hilang, mengikut Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa PBB.

Politik di kedua-dua belah Mediterranean secara besar-besaran memfokuskan dasar-dasar penghijrahan mereka untuk memerangi penyeludupan manusia dan menghancurkan rangkaian penyeludup.

Pihak berkuasa Tunisia menyatakan pada Selasa bahawa mereka telah menangkap lima penyeludup. Tuduhan penyeludupan manusia biasanya membawa hukuman penjara panjang sehingga 20 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.