XPENG dan Volkswagen Group Umumkan Penyertaan dalam Perjanjian Kerangka Kerjasama Teknikal Kolaborasi E/E Architecture

  • XPENG dan Volkswagen Group akan bersama-sama membangunkan Arkitektur E/E terkini untuk platform EV Volkswagen di China
  • Platform akan mengintegrasikan generasi terkini Arkitektur E/E XPENG dengan pemrosesan pusat dan arkitektur pengawal domain
  • Arkitektur E/E yang dibangunkan bersama dijangka akan menggerakkan kenderaan elektrik jenama Volkswagen yang dihasilkan di China bermula 2026

20240417-133418

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, April 17, 2024 — XPENG Inc. (“XPENG”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu pintar elektrik terkemuka China, dan Volkswagen Group, salah satu pengeluar kereta terkemuka di dunia, dengan sukacitanya mengumumkan hari ini bahawa XPENG dan Volkswagen Group telah memasuki perjanjian kerangka kerjasama teknikal berkenaan Arkitektur Elektrik/Elektronik (“E/E Architecture”).

Arkitektur E/E dibangunkan sepenuhnya oleh XPENG merupakan terkini dan terunggul dalam industri. Ia membolehkan perisian termasuk ADAS dan OS Konektiviti untuk memisahkan daripada perkakasan asas dan platform kenderaan, mencapai pengulangan perisian pantas merentasi platform. Generasi terkini Arkitektur E/E XPENG menggunakan pemrosesan pusat dan arkitektur pengawal domain yang menyediakan alam komputasi dalam kereta berprestasi tinggi dan struktur kos yang kompetitif. Arkitektur E/E menyokong pemindahan data Gigabit Ethernet berkelajuan tinggi antara domain pusat dan pengawal ADAS. Bilangan besar unit kawalan elektronik telah digabungkan ke dalam pengawal domain, menghasilkan arkitektur sangat bersepadu dan struktur kos kompetitif. Arkitektur E/E juga menyokong OTA keseluruhan kenderaan yang cemerlang untuk kenderaan pelanggan dan kenderaan pada akhir pengeluaran.

Di bawah kerjasama teknikal E/E, XPENG dan Volkswagen Group akan membangunkan dan mengintegrasikan generasi terkini Arkitektur E/E XPENG ke Platform Utama China (CMP) Volkswagen di China. Arkitektur E/E yang dibangunkan bersama dijangka akan menggerakkan kenderaan elektrik jenama Volkswagen yang dihasilkan di China bermula 2026.

“Kepentingan bersama kami terhadap teknologi dan inovasi menyatukan XPENG dan Volkswagen. Kedua-dua pihak terus menyumbang kepada kebajikan masing-masing untuk memperkukuhkan perkongsian strategik kami. Kerjasama teknikal berdasarkan Arkitektur E/E terunggul kami membawa perkongsian kami ke tahap berikutnya dan skala yang lebih besar. Kerjasama ini akan membolehkan produk Pemacu Pintar kami menjadi teknologi dan kos kompetitif,” kata Encik Xiaopeng He, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif XPENG.

Ralf Brandstätter, Ahli Lembaga Pengurusan Volkswagen AG untuk China, berkata: “Dengan strategi kami ‘Di China, untuk China’, kami meningkatkan kuasa inovasi Kumpulan Volkswagen di China. Dengan memperluas perkongsian kami dengan XPENG dan secara konsisten mengintegrasikan dengan ekosistem perindustrian China, kami akan menyesuaikan produk kami lebih pantas kepada keperluan pelanggan China. Kedua-dua rakan kongsi membawa kekuatan masing-masing ke meja. Ini meningkatkan kecekapan, mengoptimumkan struktur kos dan mempercepatkan kelajuan pembangunan. Kecosokongan tinggi dan kelajuan pembangunan yang pantas adalah penting untuk daya saing kami di persekitaran pasaran China yang dinamik. Melalui usaha seperti ini, kami mengambil peranan terkemuka dalam zaman kenderaan pintar berkaitan.

Tentang XPENG
XPENG adalah syarikat Pemacu Pintar Elektrik terkemuka China yang merekabentuk, membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan Pemacu Pintar Elektrik yang menarik minat golongan pertengahan berteknologi yang besar dan berkembang. Misi syarikat adalah untuk memacu transformasi Pemacu Pintar Elektrik dengan teknologi, membentuk pengalaman pergerakan masa depan. Untuk mengoptimumkan pengalaman pergerakan pelanggannya, XPENG membangunkan sepenuhnya sistem bantuan pemanduan maju dan sistem operasi pintar dalam kereta, serta sistem asas kenderaan termasuk sistem tenaga dan arkitektur elektrik/elektronik. XPENG beribu pejabat di Guangzhou, China, dengan pejabat utama di Beijing, Shanghai, Silicon Valley, San Diego dan Amsterdam. Pemacu Pintar Elektrik XPENG terutamanya dihasilkan di loji pengeluarannya di Zhaoqing dan Guangzhou, wilayah Guangdong. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Tentang Volkswagen Group China
Volkswagen Group merupakan salah satu rakan antarabangsa terawal dan paling berjaya industri automotif China. Kisah kejayaan bermula pada 1978 apabila Volkswagen Group mula melibatkan diri dengan rakan sejawatnya di China. Pada 1984, SAIC Volkswagen Corporation Ltd., usahasama Volkswagen Group pertama di China, ditubuhkan di Shanghai. Pada 1991, FAW-Volkswagen Corporation Ltd. ditubuhkan di Changchun. Pada 2017, Volkswagen Group melancarkan Volkswagen (Anhui) Automotive Company Limited, dengan fokus ke atas R & D dan pengeluaran kenderaan tenaga baharu (NEVs). Pada 2021, Audi FAW NEV Company ditubuhkan, memberi tumpuan kepada pengeluaran kenderaan elektrik berprestij (BEVs) mewah di China. Skop perniagaan Volkswagen Group di China termasuk pengeluaran, jualan dan perkhidmatan kenderaan lengkap dan bahagian, seperti enjin dan transmisi. Beberapa jenama kumpulan seperti VGIC, Jenama Penumpang Volkswagen, Kenderaan Komersial Volkswagen, Audi, ŠKODA, JETTA, Porsche, Bentley, Lamborghini dan Ducati mempunyai kehadiran perniagaan di China melalui Volkswagen Group China dan anak syarikatnya. Pada 2023, Volkswagen Group China menghantar lebih 3.23 juta kenderaan kepada pelanggan di tanah besar China dan Hong Kong, bersama rakan usahasama China. Menjelang akhir 2023, Volkswagen Group China mempunyai lebih daripada 90,000 pekerja.

Kenyataan Selamat

Penganjuran ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” peruntukan Akta Pembaharuan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti dengan istilah “akan”, “mengharapkan”, “menjangka”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan kenyataan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan tentang kepercayaan dan jangkaan XPENG, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: Matlamat dan strategi XPENG; Pelan perkembangan XPENG; Prestasi perniagaan, kewangan dan operasi masa depan XPENG; Trend dan saiz pasaran EV China; Jangkaan XPENG terhadap permintaan dan penerimaan pasaran untuk produk dan perkhidmatannya; Jangkaan XPENG terhadap hubungannya dengan pelanggan, pembuat kontrak, pembekal, pemberi perkhidmatan pihak ketiga, rakan strategik dan pihak berkepentingan lain; Kondisi ekonomi dan perniagaan am; Dan anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang tersebut di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan XPENG kepada SEC. Semua maklumat yang diberikan dalam pengumuman ini adalah pada tarikh pengumuman ini, dan XPENG tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini sebarang kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Hubungan:

Untuk Pertanyaan Pelabur:
Jabatan Hubungan Pelabur XPeng Inc.
E-mel:

Jenny Cai
Piacente Financial Communications
Tel: +1 212 481 2050 / +86 10 6508 0677
E-mel:

Untuk Pertanyaan Media:
Jabatan Hubungan Awam XPeng Inc.
E-mel:
Sumber: XPeng Inc.

Gambar menyertai pengumuman ini boleh didapati di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.