noco-noco bekerjasama dengan Binex untuk membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian dan penjerapan karbon dalam tanah

(SeaPRwire) –   Singapura dan Tokyo, 24 April 2024 – noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC), (“noco-noco”), menandatangani Memorandum Pemahaman dengan Binex Inc. Tokyo (“Binex”) untuk bersama-sama membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian.

Singapura, Tokyo, April 24, 2024 — Singapura dan Tokyo, 24 April 2024 – noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC), (“noco-noco”), menandatangani Memorandum Pemahaman dengan Binex Inc. Tokyo (“Binex”) untuk bersama-sama membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian.

Gambar: Penanaman Sorgum di Thailand

Dengan misi utamanya dalam tindakan iklim untuk mengurangkan pelepasan karbon, noco-noco, selain teknologi pemisah X-SEPATMnya yang memanjangkan hayat bateri litium-ion kira-kira lima kali ganda, juga bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membangunkan kredit karbon. Kini, dengan ribuan hektar kredit deforestasi berasaskan alam di bawah pembangunan di Papua New Guinea, noco-noco menjalankan kerjasama dengan Binex untuk mempelbagaikan ke dalam kredit karbon berasaskan pertanian.

Binex kini terlibat dalam meningkatkan pengeluaran biofuel dengan menanam sorgum, ahli keluarga Gramineae. Jenis sorgum tertentu yang digunakan mempunyai hasil yang tinggi, mampu menjana biomassa yang besar. Dibangunkan melalui penyelidikan kolaboratif dengan Universiti Tokyo, Binex bertujuan untuk merevolusikan industri biofuel dengan pendekatan inovatif ini. Manakala sorgum jenis bijian konvensional mempunyai biomassa 40 hingga 60 tan/hektar/tahuni, jenis sorgum yang digunakan Binex mempunyai hasil melebihi 250 tan/hektar/tahunii.

Menyaksikan cabaran iklim yang semakin meningkat, projek sorgum Binex selari dengan beberapa Sasaran Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSDG), termasuk meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pelepasan karbon, memperbaiki kesihatan tanah, dan meningkatkan mata pencarian petani. Sorgum, terkenal dengan ketahanannya, subur di tanah-tanah marginal, meningkatkan kualiti tanah. Menggunakan batang dan daun sorgum untuk pengeluaran biofuel menawarkan alternatif ramah alam kepada minyak dan arang batu, melengkapkan tujuan penanaman makanan asalnya. Inisiatif inovatif ini dijangka menjana kredit karbon melalui penjeraman karbon tanah yang ketara semasa penanaman.

Bersenjatakan data penanaman sorgum dari pelbagai negara dan 10,000 hektar biji benih sorgum sedia ada dan bersedia untuk digunakan, Binex akan memulakan penanaman berskala besar tidak lama lagi. Penanaman telah dimulakan di Thailand tahun lepas (Lihat gambar dalam rencana) dan Binex merancang untuk memulakan penanaman di Australia kemudian tahun ini.

Sorgum, dengan akarnya yang dalam dan komponennya yang tahan lasak kepada pereputan, menawarkan peluang nyata untuk penjeraman karbon tanah. Secara sejarah, menganggarkan penyimpanan karbon tanah semasa penanaman tanaman telah menjadi cabaran disebabkan kemudaratan dan keragaman berdasarkan keadaan tanah. Dengan memberi tumpuan kepada komponen yang kekal dengan kestabilan berpanjangan selama ratusan atau beribu-ribu tahun,iii inisiatif ini dijangka akan menubuhkan kebolehpercayaan dan kekekalan yang diperlukan untuk kredit karbon berkualiti tinggi.

Kajian oleh Binex menunjukkan bahawa melalui kandungan lignitnya, hanya 18 hingga 20 tan karbon setiap hektariv boleh dijeram dan dikekalkan tanpa pereputan selama tempoh yang lama. Penyelidikan lanjut sedang dijalankan untuk meningkatkan kandungan penangkapan karbon, seperti penanaman tanpa membajak dan penggunaan bakteria untuk penangkapan karbon, dan dijangka lebih banyak karbon boleh dijeram dengan menggabungkan kaedah-kaedah ini. Melalui kaedah seperti penanaman dalam kotak akar dan pengukuran jisim akar sebenar, Binex bertujuan untuk mengukur dengan tepat kandungan karbon dalam akar-akar ini untuk memproyeksikan jisim akar di kawasan penanaman berskala besar. Dengan memberi tumpuan kepada karbon yang dijeram dalam komponen kekal akar, Binex akan bekerja ke arah pembangunan sekuestrasi GHG dan pengeluaran kredit karbon berkualiti tinggi.

Encik Masataka Matsumura, CEO noco-noco, menyatakan rasa gembiranya tentang perkongsian itu, berkata: “Kami gembira untuk bekerjasama dengan Binex ketika kami maju misi kami untuk mengkarbonkan semula dan menyediakan penyelesaian yang dipertingkatkan dengan penawaran kredit karbon berkualiti kepada pelanggan kami dalam sektor pembuatan EV dan bateri yang menjalani proses pengkarbonan semula.”


i Berdasarkan keputusan ujian yang diluluskan oleh Binex.

ii Berdasarkan keputusan ujian yang diluluskan oleh Binex.

iii Data dari kertas kajian dan perbincangan dengan pakar dirujuk.

iv Kuantiti komponen kekal dalam akar apabila biomassa dituai pada kadar 200 tan/hektar.

Untuk pertanyaan media, sila emel:

Baca lebih lanjut mengenai noco-noco:

Baca lebih lanjut mengenai Binex

Untuk maklumat lanjut mengenai pengumuman berita Binex

Mengenai noco-noco Inc:

. (Nasdaq: NCNC) adalah pembekal teknologi yang bekerja untuk mempercepat peralihan global ke ekonomi tak berkarbon. Dengan fokusnya pada pengkomersialan teknologi bateri inovatif, teknologi pemisah dan elektrolit bateri revolusioner X-SEPATM yang dibangunkan di Jepun membentuk teras teknologinya. X-SEPATM memanjangkan hayat bateri dan menyediakan tahap kestabilan terma yang tinggi dengan membolehkan bateri mempunyai prestasi yang tahan panas tanpa menjejaskan prestasi pada suhu rendah. noco-noco bertujuan menangani kelestarian dengan memanjangkan hayat ekonomi bateri untuk penggunaan hayat pertama dan kedua sambil mengurangkan pemborosan sumber untuk menyediakan penyimpanan tenaga mampan dan mampu milik.

Mengenai Binex Inc:

Binex ditubuhkan untuk menangani isu makanan, alam sekitar dan tenaga secara ikhlas dan membina rantaian nilai untuk biofuel. Binex bertujuan untuk membiak dan menanam jenis sorgum yang menjeram karbon dioksida semasa pertumbuhan; menyediakan bijian sorgum sebagai makanan; menghasilkan dan menyediakan biofuel daripada sisaan sorgum seperti daun dan batang; menyediakan sel bahan api yang menggunakan biofuel sebagai pembawa hidrogen; menggunakan biofuel dalam pembuatan semikonduktor, enjin pembakaran dalaman dan bahan mentah petrokimia; dan membangunkan aplikasi tambahan, termasuk produk kimia yang menggantikan bahan api fosil dengan bahan yang berasal dari biomassa.

Kenyataan Selamat:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif dalam maksud Seksyen 27A Akta Sekuriti Amerika Syarikat 1933, sebagaimana yang dipinda (”Akta Sekuriti”) dan Seksyen 21E Akta Bursa Sekuriti Amerika Syarikat 1934 (“Akta Bursa”) yang berasaskan kepercayaan dan anggapan serta maklumat yang kini tersedia kepada noco-noco. Bagi sesetengah kes, anda boleh mengenal pasti kenyataan prospektif melalui perkataan berikut: “mungkin,” “akan,” “boleh,” “hendak,” “harus,” “dijangka,” “percaya,” “menganggarkan,” “meramalkan,” “berpotensi,” “terus,” “sasaran,” “mencari” atau bentuk negatif atau jamak perkataan-perkataan ini, atau ungkapan lain yang meramalkan atau menunjukkan peristiwa atau prospek masa depan, walaupun bukan semua kenyataan prospektif mengandungi perkataan-perkataan ini. Sebarang kenyataan yang merujuk kepada jangkaan, proyeksi, atau ciri-ciri lain bagi peristiwa atau keadaan masa depan, pasaran di mana noco-noco beroperasi serta sebarang maklumat mengenai kemungkinan atau anggapan keputusan operasi masa depan noco-noco, juga merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini melibatkan risiko, ketidakpastian, dan faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan, tahap aktiviti, prestasi, atau pencapaian sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan prospektif ini. Walaupun noco-noco percaya bahawa ia mempunyai asas yang munasabah untuk setiap kenyataan prospektif dalam komunikasi ini, noco-noco tidak menjamin bahawa jangkaan-jangkaan tersebut akan menjadi kenyataan. Oleh itu, anda tidak harus mengambil kenyataan prospektif ini sebagai pengesahan.