JD.com Mengumumkan Kemaskini Program Pembelian Saham Balik

(SeaPRwire) –   BEIJING, April 18, 2024 — JD.com, Inc. (“JD.com” atau “Syarikat”) (NASDAQ: JD dan HKEX: 9618 (counter HKD) dan 89618 (counter RMB)), pembekal teknologi dan perkhidmatan berasaskan rantaian bekalan terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa, semasa suku tahun berakhir 31 Mac 2024, Syarikat telah membeli balik sejumlah 87.5 juta saham biasa kelas A (setaraf dengan 43.8 juta ADS) untuk jumlah AS$1.2 bilion. Semua saham ini dibeli balik di pasaran terbuka sama ada di NASDAQ atau Bursa Saham Hong Kong mengikut program pembelian balik saham Syarikat yang diumumkan secara awam.

Mengikut program pembelian balik saham sebelum ini, tamat pada 17 Mac 2024, Syarikat telah membeli balik jumlah kira-kira AS$2.1 bilion setakat 17 Mac 2024.

Mengikut program pembelian balik saham baharu Syarikat, yang berkuat kuasa sehingga 18 Mac 2027, Syarikat telah membeli balik jumlah kira-kira AS$0.5 bilion setakat 31 Mac 2024. Baki jumlah di bawah program pembelian balik saham baharu Syarikat ialah AS$2.5 bilion setakat 31 Mac 2024.

Tentang JD.com, Inc.

JD.com adalah pembekal teknologi dan perkhidmatan berasaskan rantaian bekalan terkemuka. Infrastruktur runcit canggih syarikat bertujuan membolehkan pengguna membeli apa sahaja yang mereka mahukan, bila-bila masa dan di mana sahaja mereka mahukannya. Syarikat telah membuka teknologi dan infrastruktur kepada rakan kongsi, jenama dan sektor lain, sebagai sebahagian daripada penawarannya Retail as a Service untuk meningkatkan produktiviti dan inovasi merentas pelbagai industri.

Untuk pertanyaan pelabur dan media, sila hubungi:

Hubungan Pelabur
Sean Zhang
+86 (10) 8912-6804

Hubungan Media
+86 (10) 8911-6155

Kenyataan Selamat

Pengumuman ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan ini dibuat di bawah “selamat pelabuhan” undang-undang Pembaikan Akta Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengharapkan”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “yakin” dan kenyataan serupa. JD.com juga mungkin membuat kenyataan prospektif secara bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), dalam pengumuman di laman web Bursa Saham Hong Kong, dalam laporan tahunannya kepada pemegang saham, dalam rilis akhbar dan bahan bertulis lain dan dalam pernyataan lisan oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan JD.com, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi pertumbuhan JD.com; pembangunan perniagaan, keputusan operasi dan keadaan kewangannya pada masa hadapan; keupayaannya untuk menarik dan mengekalkan pelanggan baru dan meningkatkan hasil daripada pelanggan berulang; jangkaannya terhadap permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan perkhidmatannya; trend dan persaingan dalam pasaran e-dagang China; perubahan dalam hasilnya dan beberapa item kos atau perbelanjaan; pertumbuhan yang dijangkakan pasaran e-dagang China; undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan yang berkaitan dengan industri di mana JD.com atau rakan perniagaannya beroperasi; perubahan yang berpotensi dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan atau perubahan dalam tafsiran dan pelaksanaan undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan yang boleh memberi kesan buruk kepada industri di mana JD.com atau rakan perniagaannya beroperasi, termasuk di antaranya inisiatif untuk meningkatkan penyeliaan syarikat yang disenaraikan di bursa luar negara dan mengukuhkan pengawasan terhadap privasi data dan keselamatan data; risiko yang berkaitan dengan pengambilalihan, pelaburan dan pakatan JD.com, termasuk fluktuasi nilai pasaran portfolio pelaburan JD.com; bencana semula jadi dan peristiwa geopolitik; perubahan kadar cukai dan risiko kewangan; ketegangan persaingan; dan keadaan pasaran am dan ekonomi umum di China dan seluruh dunia. Maklumat lanjut mengenai risiko ini termasuk dalam penyataan JD.com kepada SEC dan pengumuman di laman web Bursa Saham Hong Kong. Semua maklumat yang diberikan adalah pada tarikh pengumuman ini, dan JD.com tidak menanggung kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

________________________

1 Bilangan saham biasa pada 31 Disember 2023 ialah 3,137,663,915 saham, menjadi 3,183,434,337 saham dikeluarkan dikurangkan 45,770,422 saham simpanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.