Wira bertuala tuala: Pelanggan sauna menyelamatkan 2 orang dari kereta yang jatuh ke dalam perairan Norway

(SeaPRwire) –   Bukan semua wira memakai jubah. Ada yang tidak memakai apa-apa.

Hanya memakai handuk di pinggang, pelanggan di atas sauna terapung di fjord Norway menyelamatkan dua orang yang kereta mereka terjun ke dalam air.

Kereta itu kelihatan telah bergerak keluar dari dermaga pada hari Khamis di Akershusstranda, kawasan di mana kapal-kapal berlabuh di kaki kubu abad pertengahan Oslo yang indah dan istana.

Seorang saksi memberitahu akhbar Norway VG bahawa dia melihat kereta itu berhenti, sebelum ia tiba-tiba dipercepatkan dan berakhir di dalam air. Akhbar itu melaporkan bahawa pemandu telah mengira kenderaan itu dalam parkir apabila dia menekan pedal akselerator.

Apabila kereta itu tenggelam, dua penumpang melarikan diri dan berada di atas bumbung kenderaan ketika rakit sauna itu bergerak ke arah mereka.

Nicholay Nordahl, nakhoda, memberitahu VG bahawa “Saya memberi penuh kelajuan ke arah orang-orang yang mendaki keluar dari kereta” dan mencapai mereka hanya semasa kereta itu tenggelam.

“Dengan bantuan yang baik dari dua tetamu, kami mendapatkan mereka ke atas. Mereka menghangatkan diri di dalam sauna,” katanya.

Rakit sauna kayu yang beroperasi di fjord di Oslo adalah berkuasa elektrik, membolehkan orang mengambil bahagian dalam aktiviti Scandinavia yang sangat dicintai itu dalam keadaan aman sambil menikmati keindahan alam sekitar – dan mungkin mengambil mandian di air sejuk.

Kereta itu kemudian dipulihkan dari air.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.