Pencetus serangan bahan korosif adalah pesalah jenayah seks yang memeluk agama Kristian untuk mendapatkan perlindungan: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang warga Afghanistan, yang dicari kerana mencacatkan seorang ibu dan dua anak perempuannya dalam serangan bahan korosif di London, adalah pesalah jenayah seks yang menukar agama kepada Kristian untuk berjaya memohon suaka selepas dua percubaan gagal, mengikut beberapa laporan.

Abdul Shokoor Ezedi, 35, didakwa melemparkan bahan alkali korosif dari cawan kopi logam kepada seorang wanita berusia 31 tahun dan anak-anaknya, berusia 3 dan 8 tahun, semasa insiden pada malam Rabu di sepanjang Lessar Avenue di bandar tersebut. Ketiganya masih berada di hospital.

Suspek cuba melarikan diri daripada tapak kejadian dalam kereta tetapi terlanggar kenderaan pegun dan kemudian berlari, lapor BBC.

Kini terungkap bahawa Ezedi adalah bekas pemohon suaka dari Afghanistan yang dibenarkan tinggal di UK walaupun disabitkan kesalahan seksual pada tahun 2018. Beliau tiba di UK di atas lori pada tahun 2016.

Beliau menerima hukuman penjara sembilan minggu ditangguhkan selama dua tahun kerana serangan seksual dan 36 minggu penjara, juga ditangguhkan selama dua tahun, kerana pendedahan. Beliau diberi hak untuk tinggal di UK pada permohonan ketiganya pada tahun 2020, lapor BBC.

Seorang paderi mengesahkan bahawa Ezedi telah menukar agama kepada Kristian, yang membantu permohonannya, lapor Daily Mail. Sebelum ini beliau menganut agama Islam.

Polis berkata penyiasat percaya Ezedi dan wanita itu “dikenali antara satu sama lain.”

“Walaupun tiada keadaan mereka mengancam nyawa, kecederaan wanita itu dan gadis yang lebih muda boleh mengubah hidup,” kata Superintenden Gabriel Cameron.

“Mungkin akan mengambil masa sebelum kakitangan hospital dapat mengatakan betapa seriusnya itu mungkin,” tambah Cameron.

Polis juga berkata tiga wanita – dua dalam 30-an dan satu dalam 50-an – cedera apabila mereka datang membantu keluarga itu.

Mereka semua telah dibenarkan keluar dari hospital dengan kecederaan luka bakar ringan. Seorang lelaki dalam 50-an yang juga membantu menolak rawatan hospital untuk kecederaan ringan.

menderita kecederaan tetapi sejak itu telah dibenarkan keluar dari rawatan hospital selepas menerima rawatan, mengikut Cameron.

“Semua ahli masyarakat ini, dan pegawai saya, layak menerima pengiktirafan dan pujian yang besar kerana datang membantu wanita dan kanak-kanak itu dalam apa yang pasti merupakan situasi menakutkan,” katanya. “Kami akan memberi mereka semua sokongan yang boleh.”

Polis Met sedang bekerja untuk

“Kami percaya beliau telah datang dari Newcastle lebih awal hari itu. Kami belum tahu apa yang membawa kepada perkara itu. Kami sedang menetapkan keadaan,” kata Cameron.

“Walaupun ini kelihatan serangan tertarget, beliau adalah individu berbahaya, dan kami segera perlu menemuinya,” tambah beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.