Suami bekas pemimpin Scotland Nicola Sturgeon dituduh menggelapkan wang dalam siasatan kewangan parti

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — Suami bekas pemimpin Scotland Nicola Sturgeon dituduh menggelapkan wang dalam siasatan kewangan parti pemerintah pro-kemerdekaan Scotland, satu kejutan besar buat pasangan politik negara yang paling berkuasa.

Polis di menyatakan seorang lelaki berusia 59 tahun dituduh pada petang Khamis selepas ditangkap dan dibawa ke dalam tahanan awal hari itu untuk soal siasat oleh “detektif menyiasat dana dan kewangan parti.”

Beliau dibebaskan selepas dituduh, pihak berkuasa berkata. Walaupun polis tidak menamakan suspek, butiran yang diberikan sepadan dengan Peter Murrell, bekas ketua eksekutif parti yang ditangkap hampir setahun lalu.

Polis Scotland sedang menyiasat bagaimana 600,000 paun yang ditetapkan untuk kempen kemerdekaan Scotland digunakan. Murrell, Sturgeon dan Colin Beattie, bekas bendahari Parti Kebangsaan Scotland, ditangkap dan diperiksa tahun lalu dalam siasatan tetapi dibebaskan tanpa didakwa dengan sebarang kesalahan.

Penangkapan pertama Murrell berlaku tidak lama selepas pengumuman mengejut Sturgeon pada Februari 2023 bahawa beliau meletak jawatan sebagai ketua parti dan perdana menteri Scotland selepas lapan tahun.

Murrell meletak jawatan bulan seterusnya di tengah kontroversi mengenai pengurangan keahlian parti dan pertengkaran pahit untuk menggantikan Sturgeon. Beliau memegang jawatan selama lebih 20 tahun.

Ketika penangkapan pertama Murrell, polis menyiasat rumah pasangan itu di Glasgow selama dua hari.

Ia sangat luar biasa bagi pemimpin atau bekas pemimpin parti politik UK ditangkap. Sturgeon berkata selepas dibebaskan pada Jun bahawa penangkapannya adalah “kejutan dan sangat menyedihkan.” Beliau menegaskan beliau tidak bersalah.

“Saya ingin mengatakan ini dengan tegas,” katanya dalam kenyataan media sosial ketika itu. “Ketidakbersalahan bukan sahaja anggapan yang saya berhak dalam undang-undang. Saya tahu di luar keraguan saya sebenarnya tidak bersalah daripada sebarang kesalahan.”

Dalam mengumumkan peletakan jawatan, Sturgeon berkata beliau tahu “dalam kepala dan hati” bahawa ia adalah masa yang betul bagi beliau, parti dan negaranya memberi laluan kepada orang lain.

Sturgeon dan Murrell berkahwin pada 2010 dan membantu mengarahkan SNP ke kedudukan dominan dalam politik Scotland. Ia memimpin kerajaan Scotland separa autonomi di Edinburgh dan memegang majoriti besar kerusi Scotland di Parlimen UK di London.

Tetapi Sturgeon meletak jawatan dengan matlamat politik terbesarnya — mengeluarkan Scotland dari United Kingdom untuk menjadi negara merdeka — belum tercapai.

Beliau memimpin parti dan Scotland sejak 2014, apabila orang Scotland menolak kemerdekaan dalam referendum. Walaupun referendum dijual sebagai keputusan sekali segenerasi mengenai kemerdekaan, Sturgeon dan partinya telah mendesak referendum baru, menegaskan bahawa keluaran Britain dari Kesatuan Eropah telah mengubah peraturan permainan.

Usaha itu mencapai kebuntuan apabila kerajaan UK enggan memberi kuasa referendum baru.

Kepergian Sturgeon melepaskan pertengkaran untuk masa depan SNP di tengah tuduhan mengenai pengurangan keahlian dan perpecahan mengenai laluan terbaik ke arah kemerdekaan. Kajian pendapat mencadangkan sokongan kepada parti telah merosot.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.