Serangan udara Israel di Lubnan membunuh 16 orang, roket pemberontak membunuh 1 orang Israel sebagai ketegangan lintas sempadan meningkat

(SeaPRwire) –   SERANGAN udara Israel di Lubnan membunuh 16 orang dan serangan roket militan kumpulan Hezbollah membunuh seorang lelaki Israel, menjadikan hari Rabu hari paling membunuh selama lebih lima bulan pertarungan di sepanjang sempadan.

Sejak meletusnya perang Israel-Hamas pada , kebimbangan meningkat mengenai eskalasi lanjut di sempadan Israel-Lubnan. Puluh ribu orang di kedua-dua belah pihak telah dipindahkan oleh keganasan.

Serangan udara Israel pada Rabu menyasarkan sebuah organisasi politik dan militan Sunni Lubnan, Kumpulan Islamik, yang telah menyertai kumpulan militan Syiah Hezbollah dalam perjuangannya menentang Israel. Dua pejuang Hezbollah juga terbunuh, begitu juga seorang komander tempatan dengan Gerakan Amal, kumpulan Syiah lain.

Serangan udara Israel pertama mengenai pusat paramedic berafiliasi dengan Kumpulan Islamik, membunuh tujuh anggotanya di kampung Hebbariye selepas tengah malam.

Muheddine Qarhani, ketua Pasukan Bantuan Kecemasan dan Bantuan, memberitahu pemberita di tapak bahawa pusat paramedic itu telah ditubuhkan pada tahun lalu. Beliau berkata beliau terkejut sebuah kumpulan perubatan telah menjadi sasaran.

Israel berkata ia membunuh seorang ahli Kumpulan Islamik yang terlibat dalam serangan terhadap Israel, serta beberapa militan lain.

Mejar Jeneral Ori Gordin, ketua Pemerintah Utara tentera Israel, berkata Israel beroperasi terhadap Kumpulan Islamik dan telah menyerang “bilangan besar operatif” dan juga melakukan “serangan besar” terhadap Hezbollah.

“Kami berperang. Kami telah berperang selama hampir enam bulan sekarang, dan ia tidak berakhir dengan Hezbollah,” katanya kepada perhimpunan komander.

Beberapa jam selepas serangan udara, Hezbollah mengaku bertanggungjawab menembak roket ke bandar utara Israel Kiryat Shmona dan pangkalan tentera. Hezbollah berkata ia membalas serangan maut ke atas pusat paramedic.

Perkhidmatan menyelamat Israel berkata seorang lelaki berusia 25 tahun terbunuh apabila terkena langsung menyuluh api dalam sebuah taman perindustrian di Kiryat Shmona. Filem dari tapak menunjukkan asap hitam tebal mengalir keluar dari sebuah bangunan.

Seorang lagi cedera ringan. Sekitar 30 roket dilancarkan dari Lubnan ke arah utara Israel, menurut tentera Israel.

Nada Khleif berada di kilang roti kecilnya di Hebbariyeh apabila serangan itu mengancam perniagaannya dan sebuah apartmen berhampiran, di mana dua sanak saudaranya tidak tercedera.

“Kilang roti adalah satu-satunya sumber pendapatanku. Ia lenyap sekarang,” katanya.

Agensi berita Lubnan berkata Israel membombardmen kampung Teir Harfa selepas matahari terbenam, membunuh lima orang, dan serangan kedua membunuh empat orang sebagai paramedic berkumpul berhampiran sebuah kedai kopi di bandar pantai Naqoura.

Masyarakat Kesihatan Islam Hezbollah berkata dua paramedicnya terbunuh di Teir Harfa.

Persatuan Pengakap Risala Islam, juga sebuah kumpulan paramedic, berkata salah seorang ahlinya terbunuh dalam serangan di Naqoura.

Pergerakan Amal Parlimen Speaker Nabih Berri berkata serangan di Naquora membunuh salah seorang komander tempatannya, dikenali sebagai Ali Mahdi. Hezbollah berkata dua pejuangnya terbunuh tanpa menyatakan di mana mereka diserang.

Kekerasan hampir harian kebanyakannya terhad ke kawasan sepanjang sempadan, dan perantara antarabangsa bergegas untuk mencegah perang penuh. Pertarungan itu membunuh sembilan orang awam dan 11 askar di Israel. Hampir 240 pejuang Hezbollah dan kira-kira 40 orang awam telah terbunuh di Lubnan.

Hezbollah memulakan pelancaran roket ke arah Israel pada 8 Oktober, hari selepas militan yang dipimpin Hamas menyerbu ke selatan Israel dalam serangan kejutan yang memicu perang menghancurkan di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.