Kemenangan bola sepak Ukraine memberikan pengalihan yang diharapkan daripada tragedi perang

(SeaPRwire) –   KIEV, Ukraine (AP) — telah menyatakan rasa bangga dan berterima kasih kepada pasukan bola sepak kebangsaan lelaki mereka kerana layak ke Kejohanan Bola Sepak Eropah, berita baik yang jarang dan pengalihan yang diterima daripada perang dengan Rusia.

Walaupun sambutan selepas kemenangan Ukraine 2-1 ke atas Iceland agak sunyi kerana roket Rusia terus menghujani negara itu, kejayaan pasukan memberi Ukrainians sesuatu untuk bersorak musim panas ini apabila kejohanan itu bermula di .

menyatakan pada malam Selasa kemenangan dalam perlawanan penentuan itu telah menggerakkan perasaan seluruh negara dan membuktikan bahawa “apabila Ukrainians menghadapi kesukaran tetapi tidak menyerah dan terus berjuang, Ukrainians pasti menang.”

Mykhailo Mudryk menjaringkan gol kemenangan ketika Ukraine kembali daripada satu gol ke belakang untuk menewaskan Iceland di Poland. Pasukan itu terpaksa memainkan perlawanan kelayakannya di luar Ukraine kerana perang.

Pemain remaja di akademi bola sepak Sporting Kyiv di ibu negara Ukraine pada Rabu berkata mereka terinspirasi.

“(Ia) menunjukkan bahawa perang tidak menghalang kami daripada mengejar sukan, dan kami boleh layak ke Kejohanan Bola Sepak Eropah dan bersaing di dalamnya,” kata Hlib Kochetov, 12 tahun.

Artem Mykhailenko, 15, berkata bahawa melihat Ukraine bersaing di Euro 2024 akan menjadi momen kebanggaan untuk seluruh negara.

“Kami perlu menunjukkan apa yang kami benar-benar bernilai, siapa kami, dan bahawa kami adalah Ukraine, bahawa Ukraine adalah negara yang hebat, bersatu dan kuat dalam banyak aspek,” katanya.

Berusaha untuk hidup secara normal sejauh yang mungkin telah menjadi cara Ukrainians untuk menunjukkan penentangan di tengah serangan roket dan drone Rusia.

Mengekalkan pemuda aktif dalam sukan dan aktiviti lain juga merupakan cara untuk mengekalkan fikiran mereka jauh daripada perang yang telah sangat memberi trauma kepada keluarga di seluruh negara, kata Anatolii Kartashov, jurulatih di Sporting Kyiv.

“Mereka mempunyai impian, mereka menetapkan matlamat untuk diri mereka. Ramai daripada mereka mahu menjadi pemain bola sepak profesional, jadi ini merupakan peristiwa yang sangat positif,” kata Kartashov, 36 tahun.

Ukraine akan menghadapi Belgium, Slovakia dan Romania dalam peringkat kumpulan Kejohanan Euro 2024. Pertama kali ialah Romania pada 17 Jun di Munich.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.