Putin Kongsi Nasihat Mengejutkan Kepada Rakan Sejawatnya Di Iran Berikutan Serangan Tidak Berpresiden Ke Atas Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia Vladimir Putin menyertai di Timur Tengah ketika ketegangan masih tinggi berikutan serangan Iran yang belum pernah terjadi sebelumnya ke atas Israel pada akhir pekan.

“Vladimir Putin menyatakan harapan agar semua pihak menunjukkan keterbatasan yang masuk akal dan mencegah pusingan konfrontasi baru yang penuh dengan akibat berbahaya bagi seluruh rantau,” kata Kremlin dalam ringkasan panggilan dengan Presiden Iran Ebrahim Raisi, menurut terjemahan oleh The Moscow Times.

“Ebrahim Raisi mencatat bahawa tindakan Iran adalah terpaksa dan terhad dalam sifatnya: Pada masa yang sama, beliau menekankan Tehran tidak berminat untuk memperparah ketegangan,” tambah Kremlin. “Kedua-dua pihak menyatakan bahawa punca utama peristiwa semasa di Timur Tengah adalah .”

“Dalam hal ini, pendekatan berprinsip Rusia dan Iran menyokong gencatan senjata segera di Jalur Gaza, melonggarkan situasi kemanusiaan yang sukar, dan mencipta syarat untuk penyelesaian politik dan diplomatik krisis telah disahkan,” kesimpulan Kremlin, menambah bahawa panggilan itu membincangkan “secara terperinci” serangan udara ke atas konsulat Iran di Damascus.

Pada malam Sabtu, Iran melancarkan ratusan drone dan campuran peluru berpandu krus dan balistik sebagai balasan untuk serangan terhadap misi diplomatiknya, atau, menurut laporan lain, kompleks bersebelahan Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) di Damascus.

Serangan itu , termasuk Jeneral Mohammad Reza Zahedi, panglima tertinggi pasukan sejak pembunuhan Jeneral Qasem Soleimani pada 2020.

Israel tidak pernah mengambil kredit untuk serangan itu, tetapi negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat, menyandarkan serangan itu kepada negara Yahudi.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dilaporkan mahu membalas secara terus, tetapi beliau menukar rancangannya selepas Presiden Biden dan menekankan Amerika Syarikat tidak akan menyokong sebarang tindak balas terus kepada serangan Iran. Sebaliknya, Israel menyerang tapak Hezbollah di selatan Lubnan.

Walau bagaimanapun, Israel terus menekankan keinginan dan niat untuk membalas Iran, dengan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberitahu Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin pada Ahad bahawa Israel tidak mempunyai pilihan selain membalas.

Ketua Turus Angkatan Pertahanan Israel (IDF) Jeneral Herzi Halevi menambah pada Isnin bahawa “Israel sedang mempertimbangkan langkah seterusnya” dan bahawa “pelancaran begitu banyak peluru berpandu dan drone ke wilayah Israel akan dijawab dengan membalas,” .

Pengentasan untuk membalas, walaupun tekanan dari sekutu paling rapat dan mungkin paling penting Israel untuk berbuat demikian, terus membimbangkan masyarakat antarabangsa.

“Timur Tengah berada di tepi,” Sekretaris Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu António Guterres memberitahu mesyuarat Majlis Keselamatan yang dipanggil pada Ahad berikutan serangan. “Rakyat rantau ini menghadapi bahaya sebenar konflik penuh skala yang memusnahkan. Kini ialah masa untuk meredakan dan mengurangkan ketegangan.”

Biden terus meningkatkan usahanya untuk mencapai persetujuan gencatan senjata, memberitahu perdana menteri Iraq bahawa Amerika Syarikat “berkomitmen untuk gencatan senjata yang akan membawa pulang tebusan dan mencegah konflik daripada merebak melampaui apa yang sudah berlaku.”

“Amerika Syarikat berkomitmen kepada keselamatan Israel,” kata presiden itu, menurut ringkasan panggilan telefon. Jurucakap keselamatan kebangsaan Pejabat Putih John Kirby memberitahu wartawan bahawa presiden “tentunya tidak mencari perang dengan Iran, dan saya yakin Perdana Menteri Netanyahu sedar akan kebimbangan presiden.”

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.