Presiden Korea Selatan Yoon menolak seruan untuk siasatan khas terhadap skandal harga saham isterinya

(SeaPRwire) –   Presiden Korea Selatan pada Khamis menolak seruan untuk penyiasatan bebas terhadap dakwaan melibatkan isterinya dan pegawai kanan,

Selepas kemenangan konservatifnya dalam pilihan raya parlimen April 10 yang lalu, Presiden Yoon Suk Yeol kini menghadapi apa yang kelihatan sebagai cabaran politik terbesarnya setakat ini kerana parti pembangkang akan memperluas kawalan mereka ke atas Majlis Negara sehingga 2028.

Pembangkang baru-baru ini meningkatkan tuntutan untuk siasatan bebas terhadap isteri pertama Kim Keon Hee berhubung pelbagai skandal seperti dakwaan terlibat dalam skim manipulasi harga saham dan pengeluaran rakaman kamera pengintip yang menunjukkan beliau menerima beg mewah dari seorang pastor Korea Amerika.

Dalam sidang akhbar menandakan dua tahunnya berkuasa, Yoon memohon maaf atas apa yang dipanggilnya “tingkah laku tidak bijak” isterinya menerima beg Christian Dior tetapi enggan memberikan butiran kerana skandal itu sedang disiasat oleh peguam.

Yoon menggambarkan seruan terhadap dakwaan harga saham Kim sebagai serangan politik, kerana Kim tidak didakwa atau disabitkan daripada siasatan yang bermula ketika Parti Demokratik berkuasa. Pada Januari, Yoon telah melucutkan satu rang undang-undang yang meminta perlantikan peguam bebas untuk menyiasat dakwaan harga saham isterinya.

Semasa sidang akhbar Khamis, Yoon juga menyatakan dengan jelas beliau menentang dorongan Parti Demokratik untuk penyiasatan khas terhadap dakwaan berkaitan kematian seorang tentera laut yang lemas ketika mencari mangsa banjir pada 2023.

Yoon menggambarkan kematian tentera laut itu menyayat hati, tetapi menekankan polis dan agensi siasatan anti-rasuah sudah menyiasat kes itu. Yoon berkata beliau akan meluluskan siasatan bebas baru jika polis dan agensi anti-rasuah gagal menangani dakwaan awam terhadap kes itu. Soalan mengapa tentera laut itu dikerahkan tanpa kelengkapan keselamatan dan sama ada kerajaan cuba mengelakkan pegawai kanan dipertanggungjawabkan terus berlangsung.

Minggu lalu, parlimen pembangkang meluluskan rang undang-undang meminta siasatan bebas terhadap kematian itu, selepas ahli-ahli parti pemerintah memboikot undian di dewan sebagai protes.

Ketika itu, Ketua Dewan Parti Demokratik, Park Chan-dae, mengutuk Yoon kerana menolak seruan untuk siasatan khas terhadap kematian tentera laut itu. “Saya sukar membantah sama ada beliau benar-benar bersimpati dengan kemarahan awam terhadap kematian salah tentera laut itu,” kata Park.

Juga jurucakap parti itu, Han Min-soo berkata penolakan Yoon terhadap siasatan baharu terhadap isterinya membuktikan beliau adalah “sanctuary” dalam siasatan jenayah.

Walaupun kekalahan pilihan raya, agenda dasar luar utama Yoon dijangka tidak berubah kerana beliau tidak perlu kelulusan parlimen. Yoon telah menjadikan hubungan dengan Amerika Syarikat sebagai tumpuan dasar luarannya, serentak mendesak untuk meluaskan kerjasama trilateral Seoul-Washington-Tokyo untuk menangani ancaman nuklear Korea Utara dan cabaran lain.

Yoon juga Khamis mengkritik dakwaan eksport senjata Korea Utara ke Rusia untuk menyokong peperangan di Ukraine dan menekankan Seoul akan kekal kepada prinsipnya hanya memberi sokongan bukan bersenjata kepada Ukraine.

“Kami mempunyai dasar yang sangat jelas bahawa kami tidak memberikan senjata bersenjata, ofensif kepada mana-mana pihak” dalam konflik aktif, kata Yoon.

Sejak permulaan peperangan itu, Korea Selatan telah menjual peluru meriam kepada Amerika Syarikat, menyatakan peluru itu bertujuan mengisi semula stok AS yang terkorban. Negara itu juga menandatangani beberapa perjanjian senjata dengan kuasa Eropah yang berminat memperkukuh pertahanan mereka berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“Eksport senjata Korea Utara ini bukan sahaja aktiviti haram untuk menyokong perang di Ukraine, tetapi jelas melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai isu nuklear Korea Utara,” kata Yoon. “Jadi, kami mengambil tindakan yang perlu berkoordinasi dengan PBB dan komuniti antarabangsa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.