China mengutuk laluan kapal tentera laut Amerika Syarikat melalui Selat Taiwan beberapa minggu sebelum pemimpin baharu mengambil alih jawatan

(SeaPRwire) –   mengutuk laluan kapal perang Amerika Syarikat melalui Selat Taiwan kurang dua minggu sebelum pemimpin baru pulau itu mengambil jawatan dan ketika Washington dan Beijing sedang membuat usaha tidak seragam untuk memulihkan pertukaran tentera yang teratur.

Kapten Senior Tentera Laut Li Xi, jurucakap Komando Teater Timur China, menuduh Amerika Syarikat “telah mempamerkan secara terang-terangan” laluan kapal perusak USS Halsey pada Rabu lepas. Dalam kenyataan, Li berkata komando, yang menyelia operasi di sekitar selat itu, “mengatur tentera laut dan tentera udara untuk memantau” transit kapal itu.

7th Fleet menyatakan Halsey “melakukan transit rutin Selat Taiwan pada 8 Mei melalui perairan di mana kebebasan navigasi dan penerbangan maritim berdasarkan undang-undang antarabangsa.”

“Transit Halsey melalui Selat Taiwan menunjukkan komitmen Amerika Syarikat untuk memelihara kebebasan navigasi bagi semua negara sebagai prinsip,” katanya. “Tiada ahli komuniti antarabangsa harus dikehendaki atau dipaksa melepaskan hak dan kebebasan mereka. Tentera laut Amerika Syarikat terbang, berlayar dan beroperasi di mana undang-undang antarabangsa membenarkan.”

Dakwaan China bahawa transit itu “telah dipamerkan secara terang-terangan” – secara dasarnya bermakna ia diperbesarkan untuk kesan politik maksimum – adalah amalan piawai apabila Beijing melihat pengumuman itu sebagai cara untuk membalas tuntutan China terhadap sebahagian daripada kawalan siapa yang boleh melalui selat itu dengan bebas.

Tidak ada petanda Tentera Laut Amerika Syarikat telah beroperasi dengan cara berbeza dalam kes terkini, atau bahawa tindak balas China lebih ganas.

Kementerian Pertahanan Taiwan menyatakan ia sepenuhnya sedar tentang laluan kapal perusak itu.

“Sepanjang transit, tentera Taiwan terus memantau ketat laut dan ruang udara sekitar, dan situasi kekal normal,” kata kementerian itu.

Transit terakhir seperti itu pada 17 April, sehari selepas pemimpin pertahanan AS dan China mengadakan perbincangan pertama sejak November 2022 dalam usaha untuk mengurangkan ketegangan serantau. Hubungan tentera ke tentera terhenti pada Ogos 2022, apabila Beijing menggantung semua komunikasi sedemikian berikutan lawatan Ketua Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi ke Taiwan. China menanggapi dengan melepaskan peluru berpandu di atas Taiwan dan mengadakan serangan tentera laut dan udara, termasuk apa yang kelihatan sebagai ujian blokad tentera laut dan udara pulau itu.

Selat penting ini berjarak 100 batu dan memisahkan China daripada Taiwan, demokrasi pulau berdaulat di mana Presiden terpilih William Lai Ching-te akan dilantik pada 20 Mei. Parti Demokratik Progresif Lai menyokong status de facto bebas Taiwan di bawah mana ia mengekalkan hubungan tidak rasmi yang kuat dengan AS dan negara-negara utama lain.

Tentera Taiwan meningkatkan status pengawasan sekitar tarikh sensitif, seperti pilihan raya presiden dan perundangan Januari ini, berwaspada bahawa China mungkin menggunakan tentera yang jauh lebih kuatnya untuk cuba menakut-nakutkan pengundi dan mempengaruhi pendapat awam supaya menyokong desakan Beijing bahawa penyatuan di antara kedua-dua pihak adalah tidak terelakkan.

Kedua-dua pihak berpecah semasa perang saudara pada 1949, dan seawal 1996, China melepaskan peluru berpandu di utara dan selatan pulau itu serta mengadakan latihan tentera dalam usaha yang akhirnya tidak produktif untuk menghalang pengundi daripada menyokong calon yang mereka lawan.

Walaupun Selat Taiwan yang sangat dilalui ini merupakan perairan antarabangsa dan penting untuk perdagangan global, China menganggap laluan kapal perang dari AS, Britain dan negara lain sebagai cabaran kepada kedaulatannya.

China menghantar kapal tentera laut dan pesawat peperangan ke selat itu dan kawasan lain di sekitar pulau hampir setiap hari untuk melemahkan pertahanan Taiwan dan cuba menakut-nakutkan rakyatnya seramai 23 juta orang, yang kuat menyokong kemerdekaan de facto mereka.

Kementerian Pertahanan Taiwan menyatakan 23 kapal tentera udara dan lapan kapal tentera laut China dikesan beroperasi di sekitar Taiwan dalam tempoh 24 jam sehingga pukul 6 pagi Khamis. Lapan daripada pesawat itu melintasi garis tengah di selat itu dan memasuki zon pengenalan pertahanan udara Taiwan, membolehkan Taiwan menghantar jet pejuang dan meletakkan bateri peluru berpandu pantai serta kapal tentera laut dalam keadaan berjaga-jaga.

Selain berlayar melalui Selat Taiwan, Tentera Laut Amerika Syarikat menjalankan apa yang dipanggil operasi kebebasan navigasi di mana ia berlayar dan terbang berdekatan dengan ciri-ciri yang dikuasai China di Laut China Selatan, kebanyakannya pulau buatan manusia yang telah ‘dimiliterkan selama bertahun-tahun dengan landasan terbang, stesen radar dan keupayaan lain.

China menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, laluan maritim utama untuk perdagangan global, dan bertindak marah terhadap gerakan sedemikian, menuduh AS mengganggu kawasan itu. Ia kerap mengikuti kapal dan pesawat AS dengan asetnya sendiri, memerintah mereka meninggalkan kawasan itu dengan segera. AS mendakwa ia mempunyai hak di bawah undang-undang antarabangsa untuk berlayar di kawasan itu dan panel timbang tara PBB telah menolak tuntutan China, keputusan yang diabaikan Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.