Pemimpin pembangkang Kashmir menuduh kerajaan sabotaj kempen mereka

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Kashmir yang terganggu telah menuduh pentadbiran Perdana Menteri Narendra Modi menafikan atau membatalkan kebenaran untuk mengadakan acara kempen, untuk membantu “wakil-wakil” partinya.

Omar Abdullah, pemimpin parti politik serantau terbesar, Persatuan Kebangsaan, berkata kerajaan Modi cuba mengacau kempennya menjelang undian di kerusi pertama dari tiga kerusi Kashmir pada Isnin.

Parti BJP Modi tidak mengambil bahagian dalam pilihan raya di Kashmir buat kali pertama sejak 1996, yang dianalisis dan ahli politik di rantau itu menyatakan bahawa ia menafikan naratifnya untuk mengintegrasikan Kashmir dengan negara dan membawa kedamaian dan kebiasaan normal ke lembah yang dilanda pemberontakan selama 35 tahun terhadap pemerintahan India.

Pada 2019, Modi membatalkan autonomi sebahagian negeri Jammu dan Kashmir, menghapuskan kerajaannya dan membahagikannya kepada dua wilayah yang dikawal secara persekutuan: Muslim majoriti Kashmir dengan Hindu dominan Jammu, dan wilayah pergunungan Ladakh.

Walaupun BJP tidak menghantar sebarang calon di tiga kerusi Kashmir, ia telah berkata bahawa sebagai sebahagian daripada strategi besarnya, ia akan menyokong parti-parti serantau kecil yang lain, tanpa menamakan parti mana.

Dalam surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya India pada Khamis, Abdullah berkata polis, yang di bawah kawalan kerajaan persekutuan, membatalkan kebenaran untuk perhimpunannya, memintanya untuk menjadualkan semula tanpa memberikan sebarang sebab.

Beliau berkata di platform media sosial X bahawa ia dilakukan untuk membantu “calon-calon wakil” BJP.

Pesanya Mehbooba Mufti, yang memimpin parti politik serantau yang lain Pertubuhan Rakyat Demokratik (PDP), juga menuduh polis tidak membenarkannya mengadakan acara kempen.

“Sikap polis ini, di mana mereka mengehadkan pergerakan kami untuk menyokong parti wakil BJP, bertentangan dengan garis panduan Suruhanjaya Pilihan Raya India,” katanya dalam perhimpunan di Srinagar pada Khamis.

V.K. Birdi, pegawai polis bertanggungjawab untuk Kashmir, tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas.

Kedua-dua Abdullah dan Mufti telah berkata mereka menentang BJP dan akan menyokong pakatan pembangkang Kongres yang dipimpin oleh lebih daripada dua puluh empat parti persekutuan.

Unit negeri jawatankuasa pilihan raya juga telah meminta calon Srinagar PDP, Waheed ur Rehman Para untuk mengelakkan memanggil pilihan raya ini sebagai “referendum” terhadap pembatalan autonomi separa rantau pada 2019 dalam ucapannya.

Manakala Srinagar akan mengundi pada 13 Mei, undian di dua kerusi lain akan diadakan pada 20 dan 25 Mei.

Jiran nuklear India dan Pakistan menguasai bahagian Kashmir, tetapi mendakwa keseluruhannya, dan telah berperang dua daripada tiga peperangan mereka atas rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.