Pasukan laut Eropah menangkap enam suspek perompak selepas serangan Teluk Aden

(SeaPRwire) –   angkatan laut Eropah menahan enam suspek lanun pada Jumaat selepas mereka membuka api ke atas tangki minyak yang sedang melalui Selat Aden, pegawai mengatakan, mungkin sebahagian daripada peningkatan bilangan serangan lanun berasal dari Somalia.

Serangan ke atas kapal tangki Marshall Islands-bendera Chrystal Arctic itu datang ketika pemberontak Houthi Yemen juga telah menyerang kapal-kapal yang melalui laluan air penting itu, Laut Merah dan Selat Bab el-Mandeb yang menghubungkannya. Serangan itu telah memperlahankan lalu lintas komersial melalui laluan maritim utama ke Terusan Suez dan Laut Mediterranean.

Lanun-lanun itu menembak ke arah tangki minyak itu dari sebuah bot kecil “membawa senjata dan tangga,” menurut pusat operasi perdagangan laut United Kingdom, yang mengawasi laluan perkapalan Timur Tengah. Lanun-lanun itu membuka tembakan terlebih dahulu kepada Chrystal Arctic, yang pasukan keselamatan bersenjata di atas kapalnya membalas tembakan ke arah mereka, kata UKMTO.

Kemudian lanun-lanun itu meninggalkan usaha menawan tangki minyak itu, yang terus ke destinasi dengan selamat semua anak kapalnya, kata UKMTO.

Beberapa jam kemudian, angkatan laut Kesatuan Eropah di rantau itu dikenali sebagai Operasi Atalanta mengatakan sebuah frigat yang beroperasi di rantau itu menahan enam suspek lanun. Frigat itu menahan lanun-lanun itu mengambil kira “keadaan tidak selamat bot mereka” dan mengatakan sesetengah daripada mereka mempunyai “kecederaan berbagai-bagai keparahan.”

Ia belum jelas sama ada mereka yang cedera itu mengalami luka tembakan akibat pertukaran tembakan dengan Chrystal Arctic. Pasukan EU enggan memperincikan “memandangkan keselamatan operasi.”

Lanunan yang pernah menjadi ganas di luar pantai Somalia berkurangan selepas puncaknya pada 2011. Pada tahun itu, terdapat 237 serangan dilaporkan di perairan Somalia. Lanunan Somalia di rantau itu pada masa itu menelan kos ekonomi dunia sebanyak kira-kira $7 bilion – dengan $160 juta dibayar sebagai wang tebusan, menurut kumpulan pemantauan Oceans Beyond Piracy.

Patrol maritim yang meningkat, penguatan di Mogadishu, ibu negara Somalia, dan usaha-usaha lain menyaksikan lanunan itu dikalahkan.

Walau bagaimanapun, kebimbangan mengenai serangan baru telah berkembang beberapa bulan kebelakangan ini. Pada suku pertama 2024, terdapat lima insiden dilaporkan di luar pantai Somalia, menurut Biro Maritim Antarabangsa.

“Insiden-insiden ini dikaitkan dengan lanun Somalia yang menunjukkan keupayaan yang meningkat, menargetkan kapal-kapal pada jarak jauh, dari pantai Somalia,” amaran Biro itu pada April. Ia menambah bahawa terdapat “beberapa kapal dhow dan kapal nelayan dilaporkan diculik, yang sesuai sebagai kapal ibu untuk melancarkan serangan pada jarak dari pantai Somalia.”

Pada Mac, tentera laut India menahan puluhan lanun yang merampas kargo pukal dan menawan 17 anak kapalnya. Pada April, lanun membebaskan 23 anak kapal Bangladesh-bendera MV Abdullah selepas merampas kapal itu. Syarat-syarat pembebasan itu tidak diketahui segera.

Serangan-serangan ini datang ketika kempen Houthi menargetkan perkapalan sejak November sebagai sebahagian daripada kempen tekanan mereka untuk menghentikan peperangan Israel-Hamas yang berlangsung di Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.