Pemimpin Pakistan dan Iran berjanji untuk meningkatkan usaha “barisan bersatu” terhadap militan berpangkalan di Afghanistan

(SeaPRwire) –   Jiran Pakistan dan Iran pada Rabu berikrar untuk meningkatkan usaha dalam “barisan bersatu” terhadap militan, mengatakan kehadiran mereka membawa ancaman serius kepada keselamatan serantau dan global.

Negara-negara, yang berkongsi sempadan panjang dan longgar, membuat komitmen dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas lawatan tiga hari oleh Presiden Iran ke Islamabad.

Lawatan itu bertujuan untuk memperbaiki hubungan yang tegang pada Januari apabila setiap pihak melancarkan serangan di wilayah yang lain, menargetkan militan yang dituduh menyerang pasukan keselamatan.

Presiden Iran bertemu dengan Presiden Pakistan Asif Ali Zardari, Perdana Menteri Shehbaz Sharif dan pegawai-pegawai lain, termasuk ketua tentera berkuasa Jeneral Asim Munir.

Kenyataan bersama berkata dua pihak “mengesahkan kesediaan untuk meningkatkan kerjasama dalam penentangan keganasan dan keselamatan dan untuk membangunkan barisan bersatu terhadap pengganas.”

Pakistan menyaksikan peningkatan keganasan militan dalam bulan-bulan kebelakangan ini, kebanyakannya dikaitkan dengan Taliban Pakistan berpangkalan Afghanistan dan pemberontak yang juga menargetkan pasukan keselamatan di Iran.

Pakistan kerap kali menyatakan Taliban Pakistan telah meningkatkan serangan sejak 2021 apabila Taliban Afghanistan berkuasa. Taliban Pakistan, dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan, atau TTP, ialah kumpulan berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan.

Walau bagaimanapun, kerajaan Taliban Afghanistan menegaskan ia tidak membenarkan Taliban Pakistan — atau mana-mana kumpulan militan lain — menggunakan tanah Afghanistan untuk melancarkan serangan terhadap mana-mana negara lain. Pada Mac, Tentera Udara Pakistan menargetkan beberapa khemah suspek militan di dalam Afghanistan. Taliban Afghanistan berkata serangan itu membunuh lapan orang dan mencetuskan tembak balas daripada pasukannya.

Tehran juga menyalahkan sekutu Negara Islam yang berpangkalan Afghanistan bagi serangan baru-baru ini di Iran. Sekutu itu juga aktif di Baluchistan selatan Pakistan bersempadan Iran.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Pakistan telah mendesak Tehran untuk mengambil tindakan tegas terhadap pemberontak Pakistan yang tinggal di dalam Iran berhampiran sempadan. Mereka kerap menargetkan pasukan keselamatan di Baluchistan, tapak pemberontakan separatis berterusan selama lebih dua dekad.

Pakistan dan Iran juga bersetuju bahawa sempadan bersama mereka haruslah “sempadan keamanan dan persahabatan”, dan menekankan pentingnya kerjasama berterusan antara pegawai-pegawai politik, tentera dan keselamatan untuk menentang ancaman lain seperti penyeludupan dadah, perdagangan manusia, mengambil tebusan dan pencucian wang.

Negara-negara itu juga bersetuju untuk meluaskan kerjasama perdagangan dan ekonomi, dengan berikrar untuk menubuhkan pasar sempadan baru, laluan sempadan baru dan zon perdagangan bebas ekonomi.

Kedua-dua pihak juga mengutuk serangan Israel yang disyaki pada 1 April menargetkan bangunan konsulat berhampiran Kedutaan Iran di Syria yang membunuh dua jeneral Pengawal dan orang lain. Iran bertindak balas dengan serangan terus buat kali pertama ke atas Israel.

Pihak berkuasa juga berkata Pakistan dan Iran juga membincangkan bagaimana untuk meneruskan projek paip gas mereka, yang tergendala terutamanya kerana ketakutan sanksi Amerika Syarikat. Projek — ditentang Washington sebagai pelanggaran sanksi yang dikenakan ke atas Tehran atas program nuklearnya — dilancarkan pada 2013 untuk membekalkan gas asli Iran kepada Pakistan yang kekurangan tenaga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.