Pemgeboman membunuh pengasas bersama kumpulan utama al-Qaeda Syria, yang pernah dikenali sebagai Barisan Nusra

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki meletupkan dirinya pada petang Khamis di barat laut Syria, membunuh pengasas bersama kumpulan pengganas utama Syria yang berkaitan dengan al-Qaida yang kini dikenali sebagai Nusra Front, menurut pengawas perang.

Beberapa aktivis mempertikaikan sumber letupan itu, mengatakan bom jarak jauh diledakkan membunuh Abu Maria al-Qahtani, nama sebenarnya Maysara al-Jubouri. Al-Qahtani mengasaskan Nusra Front di Syria, kumpulan militan yang kemudiannya menamakan diri sebagai Hayat Tahrir al-Sham dan mendakwa telah memutuskan hubungan dengan al-Qaida.

Laporan berkonflik tidak dapat segera diselesaikan.

Menurut Pemerhati Hak Asasi Manusia Britain, pengawas perang dengan rangkaian aktivis di tanah, pembom memasuki rumah tetamu al-Qahtani di bandar Sarmada di wilayah Idlib pada petang dan meletupkan bahan letupannya.

Enklaf barat laut Syria adalah wilayah terakhir yang dikuasai pemberontak di negara itu. Hayat Tahrir al-Sham menguasai wilayah Idlib utara Syria manakala kumpulan pembangkang yang disokong Turki menguasai wilayah Aleppo utara. Kebanyakan 4.5 juta orang yang tinggal di wilayah Idlib dan Aleppo bergantung kepada bantuan kemanusiaan untuk terus hidup, dan hampir separuh tinggal di kem pelarian.

Pembunuhan al-Qahtani berlaku ketika protes menentang kumpulan dan pemimpinnya, Abu Mohammed al-Golani, kerana pemerintahan keras mereka di rantau ini dan keadaan ekonomi yang semakin merosot.

Beliau dibebaskan dari penjara pada Mac selepas ditahan oleh lelaki sendiri pada Ogos atas penyalahgunaan media sosial. Menurut Pemerhati, beliau dituduh berhubung dengan kumpulan bermusuhan. Sejak itu beliau dilucutkan daripada tugas sebagai pegawai kanan kumpulan itu.

Pemerhati berkata sebaik sahaja letupan itu berlaku, al-Qahtani dibawa ke Hospital Bab al-Hawa di Idlib tetapi mati akibat kecederaannya. Menurut pengawas perang, dua tetamu di rumah al-Qahtani juga cedera.

Walau bagaimanapun, seorang pegawai perubatan memberitahu Associated Press bahawa pengiring al-Qahtani dan lapan tetamu lain cedera, sembilan secara keseluruhan. Pegawai itu berkata secara sulit kerana tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Perasaan awam terhadap al-Golani dan Hayat Tahrir al-Sham semakin meningkat sejak kumpulan militan itu menindas ahli kanan dan menyekat protes jalanan.

Al-Qahtani, warganegara Iraq, merupakan ahli al-Qaida berabad lamanya yang melawan pasukan Amerika Syarikat di Iraq berikutan pencerobohan AS pada 2003 yang menjatuhkan diktator Saddam Hussein. Pada 2011, beliau antara beberapa tokoh al-Qaida yang berpindah ke Syria, berbulan-bulan selepas konflik maut di negara itu bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.