Pekerja World Central Kitchen mungkin dibunuh oleh peluru berpandu Spike Israel yang ‘amat tepat’: laporan

(SeaPRwire) –   Misil-misil yang membunuh beberapa pekerja bantuan yang merupakan sebahagian daripada konvoi World Central Kitchen ini minggu ini, termasuk seorang warga Amerika, kemungkinan besar telah menjadi “sangat tepat” misil Spike, menurut laporan media British.

Chris Lincoln-Jones, bekas pegawai perolehan tentera British, memberitahu akhbar London The Times bahawa ia kemungkinan besar tiga misil Spike telah dilancarkan secara cepat dan menghantam kenderaan konvoi pada Isnin.

“Jika anda menyasarkan sisi pemandu, anda akan mengenai pemandu sepenuhnya,” kata Lincoln-Jones, yang bekerja dengan Angkatan Pertahanan Israel (IDF) ketika berada dalam tentera, kepada akhbar itu. “Jika anda berada di seberang jalan dari kereta, anda akan terguncang, dan anda mungkin terkena beberapa serpihan, tetapi anda akan terselamat.”

Skuadron Ular Hitam IDF dikatakan membawa drone Hermes 450 yang dilengkapi untuk serangan “bersih dan sangat terhad” ketika diyakini mengejar konvoi bantuan di Gaza, laporan itu menyatakan.

Lincoln-Jones menghabiskan lima tahun mengkaji peralatan ketenteraan IDF di , di mana beliau terlibat dalam memperoleh drone pengawal watchkeeper untuk Britain, laporan media melaporkan. Drone itu berdasarkan Hermes 450, yang dilengkapi dengan misil “tembak dan lupakan” Spike yang dibuat oleh Rafael Advanced Defence Systems, syarikat senjata Israel.

“Ini adalah satu-satunya misil yang saya ketahui dalam tentera Israel yang, berdasarkan pengalaman saya, akan menyebabkan kerosakan sampingan yang begitu sedikit. Ia hanya akan membunuh orang dalam kereta itu,” kata Lincoln-Jones.

Hermes 450 akan mempunyai imej jelas logo amal, katanya, dan kerana laluan yang diambil oleh WCK telah diluluskan oleh pihak berkuasa tentera, “Israel mungkin bahkan mengetahui nama-nama orang di atas kapal.”

Israel mengatakan ia sedang menyiasat insiden maut itu. Bukan keuntungan, yang diasaskan oleh chef terkenal Jose Andres, berkata pasukannya “bergerak dalam zon tanpa konflik dalam dua kereta berperisai berjenama WCK dan kenderaan kulit lembut” di pusat Gaza pada Isnin apabila ia mengakibatkan kematian seorang warga Amerika, pekerja Palestin dan orang lain dari Australia, Poland dan .

Kematian itu telah menimbulkan kritikan terhadap Israel oleh sesetengah pihak yang mendakwa pasukan Israel tidak berbuat cukup untuk mengurangkan kematian orang awam di tengah-tengah serangan yang bakal terhadap Rafah, di selatan Gaza. Pasukan Israel juga telah didakwa menyerang pekerja kemanusiaan.

Israel menafikan menyerang orang awam dan berkata serangan yang membunuh pekerja WCK dilakukan dengan silap.

“Ini bukan hanya situasi sial di mana ‘oops’ kami melemparkan bom di tempat salah,” kata Andres dalam video kepada Reuters. “Ini adalah lebih 1.5, 1.8 kilometer, dengan konvoi kemanusiaan yang sangat jelas yang mempunyai tanda di atas, di atas bumbung, logo kami yang sangat berwarna-warni yang kami jelas bangga.”

World Central Kitchen telah meminta kerajaan beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat, untuk mendesak siasatan pihak ketiga ke dalam serangan itu dan telah meminta kerajaan Israel untuk menyimpan semua dokumen, komunikasi, video, rakaman audio, dan apa-apa bahan berkaitan yang mungkin relevan ke serangan udara.

Bukan keuntungan itu mengumumkan Selasa bahawa ia menangguhkan semua operasinya di Gaza.

Dalam kenyataan awal minggu ini, berkata beliau “marah” dan “patah hati” dengan kematian itu.

Dalam panggilan dengan Perdana Menteri Israel , Biden “menekankan bahawa serangan ke atas pekerja kemanusiaan dan keseluruhan situasi kemanusiaan tidak dapat diterima,” kata kenyataan Putih Rumah Khamis.

“Beliau menekankan bahawa gencatan senjata segera adalah penting untuk menstabilkan dan memperbaiki situasi kemanusiaan serta melindungi orang awam yang tidak bersalah, dan beliau mendesak Perdana Menteri untuk memberi kuasa pengundangnya untuk menamatkan perjanjian tanpa lewat-lewat untuk membawa pulang tebusan,” kata kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.