Pasukan Pakistan membunuh 6 militan di rantau sempadan Afghanistan yang tidak stabil

(SeaPRwire) –   membunuh enam militan dalam serangan kembar Rabu menyasar tempat persembunyian mereka di rantau barat laut negara yang sangat tidak stabil bersempadan Afghanistan, tentera berkata.

Lima militan dibunuh dalam serbuan pertama di daerah Dera Ismail Khan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, tentera berkata dalam kenyataan. Ia tidak memberikan butiran lanjut tentang militan yang dibunuh, dan hanya berkata lelaki itu di sebalik pelbagai serangan ke atas pasukan keselamatan.

Satu militan lagi dibunuh dalam serbuan kedua di bekas kubu Taliban Pakistan di daerah North Waziristan di barat laut.

Kenyataan itu tidak memberikan butiran lanjut tentang identiti lelaki yang dibunuh.

Operasi sedemikian kerap menyasar Taliban Pakistan, yang diperkuat oleh pengambilalihan Taliban pada 2021. Dikenali sebagai Tehrik-e-Taliban Pakistan atau TTP, ia kumpulan berasingan tetapi rapat dengan Taliban Afghanistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.