Doktor Kenyan yang mengadakan mogok tanda persetujuan untuk kembali bekerja

(SeaPRwire) –   Persatuan doktor hospital awam Kenya pada Rabu menandatangani perjanjian untuk kembali bekerja dengan , mengakhiri mogok nasional yang bermula pada pertengahan Mac dan telah meninggalkan pesakit dalam keadaan tidak tentu.

Davji Atellah, setiausaha agung persatuan, berkata doktor bersetuju untuk mempercayai kerajaan untuk melaksanakan perjanjian untuk memastikan isu-isu buruh yang menyebabkan mogok, termasuk pampasan dan syarat kerja yang buruk, diselesaikan.

Mahkamah buruh pada Selasa memberi doktor dan kerajaan 48 jam untuk menandatangani perjanjian untuk kembali bekerja, kegagalan untuk itu perkara akan ditentukan oleh mahkamah.

Menteri Kesihatan Kenya Susan Nakhumicha berkata doktor telah membuktikan diri mereka sebagai penggotong yang lebih baik daripada pihak kerajaan, menambah bahawa doktor telah memberikan “perjuangan yang cukup hebat.”

Penamatan mogok ini datang sebagai lega kepada jutaan rakyat Kenya yang mencari perkhidmatan kesihatan dari hospital awam yang lumpuh akibat .

Sesetengah hospital telah memutuskan untuk menggaji doktor sementara untuk perkhidmatan kecemasan.

Pada 2017, doktor di hospital awam Kenya mengadakan mogok selama 100 hari – yang paling lama pernah diadakan di negara itu – untuk menuntut gaji yang lebih baik dan bagi kerajaan memulihkan kemudahan kesihatan awam negara yang terkorbankan.

Kenya kini sedang menangani yang telah menjejaskan 235,000 orang sejak pertengahan Mac apabila musim hujan bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.