Pasukan gerila Karen etnik menarik diri dari bandar sempadan Burma yang ditawan tentera dua minggu lalu

(SeaPRwire) –   Pasukan gerila etnik Karen utama yang berperang dengan kerajaan tentera Myanmar telah menarik diri dari bandar sempadan timur Myawaddy dua minggu selepas memaksa tentera untuk menyerah kalah pertahanannya, kata penduduk dan ahli kumpulan itu pada Rabu.

Penarikan diri mereka berlaku selepas , yang menduduki bandar itu dan mengambil tanggungjawab keselamatan, memberi bantuan kepada askar tentera yang melarikan diri ke kawasan tepi sungai di sana untuk keselamatan.

Askar-askar itu berasal dari Batalion Infantri 275 tentera, yang asas, kira-kira 5 kilometer barat Myawaddy, telah ditawan pada 11 April oleh sayap bersenjata Kesatuan Kebangsaan Karen – atau KNU – dan pasukan pro-demokrasi sekutu.

Askar-askar yang melarikan diri menubuhkan semula diri mereka di kawasan bersebelahan salah satu daripada dua jambatan Myawaddy yang menghubungkannya dengan daerah Mae Sot Thailand.

Pergerakan yang rumit ini adalah perkembangan terbaru dalam konflik negara yang bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan pilihan rakyat pada Februari 2021 dan menindas protes tidak keganasan yang meluas yang mencari kembali pemerintahan demokratik.

Walaupun mempunyai kelebihan dalam senjata dan tenaga manusia, tentera Myanmar telah berada dalam pertahanan sejak Oktober tahun lalu, apabila satu pakatan tiga kumpulan pemberontak etnik melancarkan serangan di timur laut negara. Pasukan perlawanan sejak itu telah menawan wilayah besar di negeri Shan utara sempadan China, membuat kemajuan besar di negeri Rakhine di barat, dan terus menekan tentera di tempat lain.

Askar-askar kini berkem di sebelah Jambatan Persahabatan Thai-Myanmar ke-2 diberi perlindungan sekurang-kurangnya oleh Pasukan Pengawal Sempadan Karen, kumpulan bersenjata Karen yang lain yang sebelum ini dikaitkan secara nominal dengan tentera tetapi mengumumkan bulan lalu mereka memutuskan hubungan dan menubuhkan diri secara bebas di bawah nama Tentera Kebangsaan Karen.

Unit pengawal sempadan telah dituduh memberi perlindungan kepada resor kasino di kawasan Myawaddy yang telah dikecam sebagai pusat jenayah terancang, termasuk skim penipuan dalam talian dan perdagangan manusia.

Jurucakap KNU Padoh Saw Taw Nee memberitahu wartawan pada Rabu bahawa pasukannya menarik diri sementara dari Myawaddy kerana unit Border Guard Force membawa askar yang bersembunyi berhampiran jambatan ke asas Batalion Infantri 275 yang ditinggalkan, di mana mereka menaikkan bendera kebangsaan Myanmar menggantikan piawai yang dinaikkan oleh gerila apabila mendudukinya.

Gambar dan klip video beberapa orang askar menaikkan bendera Myanmar pada Selasa diedarkan oleh penyokong kerajaan tentera di rangkaian sosial Telegram. Ia tidak jelas sama ada mana-mana askar kekal di pangkalan itu selepas peluang foto, atau jika mereka kembali ke kem mereka berhampiran jambatan.

KNU sedang bersedia untuk mempertahankan diri terhadap serangan balas yang dijangka oleh kerajaan tentera, dan mengekalkan unit-unitnya mudah alih daripada cuba memegang wilayah.

Ahli Kesatuan Kebangsaan Karen/Tentera Pembebasan Kebangsaan Karen-Majlis Damai, organisasi Karen yang lain berpangkalan di Myawaddy, memberitahu Associated Press bahawa pengawal sempadan telah membantu mengatur pelarian selamat askar ke kem mereka berhampiran jambatan dua minggu lalu dan memberi mereka makanan dan senjata. Dia bercakap dengan syarat tidak dikenalpasti kerana tidak diberi kuasa untuk melepaskan maklumat.

Penduduk Myawaddy mengatakan Pasukan Pengawal Sempadan memainkan peranan utama dalam mengambil alih langkah-langkah keselamatan di bandar itu.

Jumaat lepas, gerila Karen melancarkan serangan kecil dibantu drone terhadap askar yang bersembunyi berhampiran jambatan, dan tentera Myanmar menanggap dengan serangan udara, menjatuhkan beberapa bom berhampiran selama dua hari, dan memaksa kira-kira 3,000 penduduk untuk mencari perlindungan di Thailand.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.