Nicaragua memberi perlindungan kepada bekas Presiden Martinelli dari Panama

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Panama Ricardo Martinelli telah menerima suaka politik beberapa hari selepas Mahkamah Agung Panama menolak rayuannya terhadap sabitan pencucian wang yang membawa hukuman 10 tahun penjara.

Peguam Martinelli Shirley Castañeda berkata di luar kedutaan Nicaragua pada hari Rabu bahawa “suaka politiknya sudah diberikan.” Apabila ditanya mengapa Martinelli meminta suaka, beliau berkata “kerana nyawa beliau dalam bahaya.”

Kementerian Hal Ehwal Luar Nicaragua mengesahkan pemberian suaka kepada Martinelli dalam kenyataan pada hari Rabu. Ia berkata Martinelli meminta suaka atas dasar zalim politik dan risiko nyawa yang segera. Ia menyeru kerajaan Panama membenarkan keluarnya yang segera ke Nicaragua.

Pada hari Jumaat, Mahkamah Agung menolak rayuan akhir Martinelli terhadap sabitannya atas tuduhan pencucian wang. Dengan pengesahan sabitan dan hukumannya, Martinelli tidak layak bertanding untuk jawatan presiden.

Pada hari Sabtu, Martinelli telah mengadakan perhimpunan di ibu negara Panama di mana beliau dengan berani berkata beliau masih akan bertanding dalam pilihan raya presiden negara pada 5 Mei, dan menafikan kesalahan jenayah. Walau bagaimanapun, pada hari Isnin, apabila Martinelli bercakap di Kongres, beliau mendakwa Presiden semasa Laurentino Cortizo mahu menjatuhkannya ke penjara dan bahkan membunuhnya, dan beliau berhadapan dengan penangkapan segera.

Luis Eduardo Camacho, jurucakap Martinelli, berkata Martinelli akan kekal di dalam kedutaan Nicaragua di Panama sehingga menerima laluan selamat ke Nicaragua.

Martinelli berusia 71 tahun, seorang ahli perniagaan dan pemilik rantai pasar raya yang memerintah Panama dari 2009 hingga 2014, telah dipilih oleh partinya pada bulan Jun tahun lalu sebagai calon presidennya. Beliau merupakan salah seorang daripada lapan calon yang berkempen untuk jawatan presiden.

Perkara 180 perlembagaan negara menyatakan tiada seorangpun yang dihukum selama lima tahun atau lebih untuk jenayah boleh dipilih sebagai presiden atau naib presiden.

Martinelli telah disabitkan pada bulan Julai tahun lalu atas tuduhan pencucian wang dalam kes bermula pada tahun 2017 dan berkaitan dengan pembelian syarikat penerbitan yang memiliki akhbar-akhbar kebangsaan pada tahun 2010.

Penyiasat berkata syarikat-syarikat yang memenangi kontrak kerajaan yang lumayan semasa pemerintahan Martinelli telah menyalurkan wang kepada syarikat perantaraan yang kemudiannya digunakan untuk membeli penerbit. Transaksi itu melibatkan siri kompleks pemindahan wang asing luar negara bernilai $43 juta. Syarikat perantaraan yang mengumpul wang itu dipanggil “New Business”.

Martinelli telah dihukum lebih 10 tahun penjara dan didenda $19 juta. Beliau menafikan salah laku dan menegaskan beliau adalah mangsa zalim politik. Mahkamah rayuan mengesahkan hukuman itu pada bulan Oktober.

Martinelli, seorang populis yang menyelia tempoh projek infrastruktur besar-besaran di negara itu termasuk pembinaan landasan metro pertama ibu negara, merupakan bekas presiden pertama di Panama yang dihukum.

Pada tahun lalu, kerajaan Amerika Syarikat telah melarang Martinelli dan keluarga terdekatnya memasuki negara itu, berdasarkan apa yang dipanggil penglibatannya dalam rasuah “signifikan”.

Martinelli tidak akan menjadi bekas presiden pertama melarikan diri undang-undang dan mendarat di Nicaragua. Pentadbiran Presiden Daniel Ortega memberikan kewarganegaraan kepada bekas Presiden Mauricio Funes pada tahun 2019. Beliau telah menikmati suaka politik di negara itu sejak 2016 dan menghadapi tuduhan kaya-raya haram dan penyelewengan dana di El Salvador.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.