Ketua Polis Kebangsaan Honduras terdahulu mengaku bersalah terhadap pengedaran dadah dalam tamparan besar kepada bekas presiden

(SeaPRwire) –   Selama bertahun-tahun, Juan Carlos Bonilla, lebih dikenali sebagai “El Tigre,” merupakan seorang yang ditakuti. Asal-usulnya berada dalam tentera dan beliau membawa sikap itu ke Polis Kebangsaan yang akhirnya dipimpin oleh beliau.

Tetapi penggal Bonilla di Polis Kebangsaan dilanda oleh tuduhan pelanggaran hak asasi manusia, termasuk mengendalikan pasukan maut dan menjadi pembunuh upahan bagi pengedar dadah. Pada Selasa, hampir dua tahun selepas beliau diekstradisi ke Amerika Syarikat, beliau mengaku bersalah ke atas pengedaran dadah di mahkamah persekutuan di New York.

Dengan mengaku bersalah ke atas satu tuduhan pengedaran dadah, Bonilla mengelakkan daripada perbicaraan yang dijadualkan bermula Isnin dan mungkin hukuman yang lebih lama. Pengakuannya juga secara dramatik menggelapkan landskap bagi Juan Orlando Hernández, yang telah menjadi defendan bersamanya.

Hakim Daerah Amerika Syarikat Kevin Castel mengesahkan pada Rabu bahawa perbicaraan Hernández akan bermula Isnin.

Defendan bersama yang lain, Mauricio Hernández Pineda, sepupu Hernández, juga mengaku bersalah minggu lepas. Pengakuannya meninggalkan bekas presiden sendirian untuk perbicaraan Isnin dan berpotensi menjadi saksi utama bagi pendakwaan.

“Ia menguatkan tesis pendakwaan bahawa ia merupakan struktur yang dianjurkan terdiri daripada tiga pelaku yang sedang diadili dan mempunyai peranan dalam rancangan pengedaran dadah,” kata peguam Honduras Marlon Duarte.

Duarte berkata Hernández perlu mempertimbangkan pengakuannya sendiri. Bagaimanapun, tidak jelas sama ada pendakwa masih bersedia menawarkan perjanjian kepadanya.

Hernández diekstradisi ke Amerika Syarikat pada April 2022, hanya tiga bulan selepas meninggalkan jawatan, dan menghadapi tuduhan pengedaran dadah dan senjata. Beliau mengatakan dakwaan itu adalah balasan daripada pengedar dadah yang telah diekstradisikan ke Amerika Syarikat.

Peguam Agung Amerika Syarikat Merrick Garland berkata pada masa itu bahawa Hernández “menyalahgunakan kedudukannya sebagai Presiden Honduras dari 2014 hingga 2022 untuk mengendalikan negara itu sebagai negara dadah.”

Bonilla merupakan komponen operasi itu, menurut pendakwa.

Pendakwa Amerika Syarikat mengumumkan dakwaan terhadap Bonilla pada April 2020, mendakwa bahawa beliau menggunakan pengaruhnya dalam penguatkuasaan undang-undang untuk melindungi penghantaran kokain ke Amerika Syarikat.

Pada satu masa, Hernández dan Bonilla dianggap sebagai rakan Amerika Syarikat dalam perang dadah.

Bonilla dilantik sebagai ketua Polis Kebangsaan Honduras pada Mei 2012 oleh Presiden Porfirio Lobo, sehingga Disember 2013. Beliau diketepikan apabila Hernández mengambil alih jawatan presiden. Kenaikan Hernández untuk memimpin kongres Honduras dan kemudian bertanding untuk presiden sebahagiannya dibiayai oleh wang dadah, menurut pendakwa.

Pendakwa telah menyatakan bahawa Bonilla membenarkan penghantaran dadah melalui sekatan polis tanpa pemeriksaan dan memberikan maklumat kepada organisasi dadah tentang operasi penyekatan udara dan laut polis supaya mereka dapat mengelak daripadanya.

Laporan dalaman polis di Honduras pernah menuduh Bonilla memimpin pasukan maut dan menyertai tiga pembunuhan atau kehilangan paksa antara 1998 dan 2002. Beliau didakwa atas satu pembunuhan tetapi dibebaskan pada 2004.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.