Muzim British melantik pengarah baharu ketika bergelut dengan kecurian beratus-ratus artifak

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis melantik Nicholas Cullinan sebagai pengarah baharu, ketika institusi berusia 265 tahun itu berdepan dengan pencurian ratusan artifak yang didakwa.

Pengarah terdahulu Hartwig Fischer meletak jawatan pada Ogos selepas muzium itu mendedahkan lebih 1,800 item hilang dalam kes pencurian dalaman yang didakwa. Banyak daripada item itu ditawarkan untuk dijual dalam talian.

Mark Jones, bekas ketua Muzium Victoria dan Albert, telah berkhidmat sebagai pengarah sementara sejak itu. Cullinan akan menggantikannya pada musim panas.

Cullinan telah menjadi pengarah Galeri Portret Kebangsaan sejak 2015, menyelia pemulihan besar-besaran bangunan di sebelah Trafalgar Square, London. Beliau pernah bekerja di Tate Modern di London dan Muzium Metropolitan di Amerika Syarikat.

Pelantikannya diluluskan oleh lembaga pemegang amanah Muzium British dan Perdana Menteri Rishi Sunak.

Cullinan berkata ia adalah satu penghormatan untuk menjadi pengarah “salah satu muzium terbesar di dunia.”

Beliau berkata beliau berharap untuk memimpin institusi itu melalui “transformasi yang paling ketara, baik secara seni bina mahupun intelektual, yang berlaku di mana-mana muzium di seluruh dunia, untuk terus menjadikan Muzium British yang paling terlibat dan kolaboratif yang boleh.”

Muzium itu memecat kurator berpengalaman, Paul Higgs, atas item yang hilang, dan sedang menuntutnya di Mahkamah Tinggi. Peguam bagi muzium menyatakan Higgs “menyalahgunakan kedudukan kepercayaannya” untuk mencuri permata purba, perhiasan emas dan lain-lain koleksi daripada bilik simpanan selama satu dasawarsa.

Higgs, yang bekerja di jabatan Greece dan Rom muzium itu selama lebih dua dekad, menafikan tuduhan itu dan berniat melawan tuntutan undang-undang muzium.

Polis juga sedang menyiasat, tetapi tiada sesiapa yang didakwa.

Muzium abad ke-18 di pusat bandar London Bloomsbury adalah salah satu tarikan pelancong terbesar Britain, dikunjungi 6 juta orang setahun. Mereka datang untuk melihat koleksi yang merangkumi mummi Mesir purba dan patung Yunani kuno hingga harta Viking, gulungan mengandungi puisi Cina abad ke-12 dan topeng yang dicipta oleh masyarakat asli.

Muzium itu menghadapi tekanan yang semakin meningkat atas item yang diambil daripada negara-negara lain semasa zaman Empayar British – terutamanya Patung-Patung Parthenon, ukiran berusia 2,500 tahun yang diambil dari Athens pada awal abad ke-19 oleh diplomat British Lord Elgin.

Yunani telah menggesa selama dekad untuk patung-patung itu dikembalikan. Muzium British dilarang undang-undang daripada mengembalikan skupltur ke Yunani, tetapi pemimpin-pemimpinnya telah berbincang dengan pegawai Yunani mengenai kompromi, seperti pinjaman jangka panjang.

Usaha itu mengalami kemunduran pada November, apabila pertengkaran diplomatik meletus mengenai patung-patung itu, dan Perdana Menteri Sunak membatalkan secara tiba-tiba perjumpaan yang dirancang dengan rakan sejawatnya dari Yunani, Kyriakos Mitsotakis.

Pengerusi Muzium British George Osborne berkata dengan pelantikan Cullinan, institusi itu memasuki “bab baharu dalam kisah panjang Muzium British dengan keyakinan, dan kembali ke depan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.