Memorial membuka di tapak bekas kem tahanan Nazi selepas kerajaan mengalih keluar ladang

(SeaPRwire) –   Sebuah tugu peringatan baru dibuka pada hari Selasa di Lety, di tapak kem tahanan Nazi untuk Roma selepas ladang babi era komunis dikeluarkan.

Pembukaan rasmi ini menamatkan proses yang mengambil masa berdekad-dekad dan menjadi mungkin selepas kerajaan Czech bersetuju untuk mengeluarkan ladang tersebut.

“Ini berita yang sangat positif bagi saya bahawa keseluruhan projek ini selesai,” kata Jana Horvathova, pengarah Muzium Budaya Romani, yang menguruskan tugu peringatan tersebut.

Aktivis hak asasi manusia dan masyarakat Roma telah lama menuntut pengeluaran ladang dari Lety, 60 batu selatan Prague, di mana kira-kira 1,300 orang Roma Czech dihantar antara Ogos 1942 dan Ogos 1943 semasa pendudukan Nazi ke atas apa yang ketika itu Czechoslovakia.

Sekurang-kurangnya 335 orang mati di sana, menurut kajian terkini, muzium itu berkata, manakala kebanyakan yang lain dibawa ke kem maut Nazis di Auschwitz.

“Lebih daripada semua, kami di sini bukan untuk melupakan kerana mengingati kekejaman masa lalu adalah perlindungan terbaik terhadap hidup melaluinya sekali lagi,” kata Perdana Menteri Petr Fiala ketika upacara perasmian yang dihadirinya bersama Presiden Petr Pavel.

Czech memperoleh ladang, yang mempunyai lebih kurang 13,000 ekor babi dan ditubuhkan pada tahun 1970-an, pada tahun 2018 daripada pemilik persendirian untuk kira-kira $19 juta. Kerajaan terdahulu gagal berbuat demikian, dengan menyatakan kekurangan dana.

Selepas siasatan arkeologi, ladang babi itu dirobohkan pada tahun 2022 sebelum kerja bermula di atas tugu peringatan. Tapak itu menyimpan rekod kenangan para mangsa yang terselamat, serta butiran usaha mengeluarkan ladang babi, yang bermula selepas Presiden Vaclav Havel mendedahkan tugu berhampiran pada tahun 1995.

Hanya kira-kira 600 daripada lebih kurang 6,500 orang Roma yang tinggal di wilayah Czechoslovakia yang diduduki pada tahun 1942 dianggarkan terselamat dari perang. Minoriti Roma sekarang berjumlah 250,000 orang masih menghadapi prasangka meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.