Lelaki British berhubungan dengan kumpulan tentera upahan Russia dituduh merancang serangan kebakaran terhadap perniagaan di London

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki British dituduh merancang untuk membakar perniagaan London yang berkaitan telah didakwa melakukan aktiviti bermusuhan untuk kepentingan Rusia, peguam negara berkata Jumaat.

Dylan Earl, 20, berkaitan dengan kumpulan tentera upahan Rusia, Wagner, yang kerajaan UK telah isytiharkan sebagai pertubuhan pengganas haram, peguam negara berkata.

Earl dituduh melakukan aktiviti penipuan, penyelidikan dan peninjauan sasaran, dan cuba merekrut orang lain untuk membantu perkhidmatan perisikan asing menjalankan aktiviti.

“Termasuk dalam aktiviti yang didakwa adalah penglibatan dalam perancangan serangan pembakaran terhadap harta komersial berkaitan Ukraine di London Timur pada bulan Mac,” kata Nick Price, ketua Bahagian Jenayah Khas dan Pengganasan Jabatan Peguam Negara.

Dia didakwa merancang dan membayar orang lain untuk membakar dua harta industri di timur London pada 20 Mac.

Dia adalah orang pertama yang didakwa di bawah Akta Keselamatan Kebangsaan 2023. Empat lelaki lain menghadapi tuduhan berkaitan kes itu.

Jake Reeves, 22, didakwa menerima manfaat material daripada perkhidmatan perisikan asing dan pembakaran berat.

Dmitrijus Paulauska, 22, didakwa mempunyai maklumat tentang .

Paul English, 60, dan Nii Mensah, 21, menghadapi tuduhan pembakaran berat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.