Kim Jong Un menyeru ‘persiapan perang’ semasa lawatan pertama ke limbungan kapal tentera laut di Nampho

(SeaPRwire) –   Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un mengulangi matlamatnya supaya tentera meningkatkan “persiapan perang” pada Jumaat, kata media negara.

Komentar itu dibuat ketika beliau melawat sebuah galangan kapal di Nampho untuk memperkukuhkan tentera laut negaranya dan ketika tentera melakukan ujian senjata dengan menembakkan peluru berpandu krus ke laut.

Kim telah meningkatkan usaha perindustrian negaranya dalam beberapa bulan yang lalu dengan matlamat membina tentera laut bersenjata nuklear untuk menentang apa yang dilihatnya sebagai ancaman Amerika Syarikat dan Jepun.

“Tentera laut mempersembahkan dirinya sebagai isu paling penting dalam mempertahankan kedaulatan maritim negara ini dengan tegas dan meningkatkan persiapan perang,” kata Kim semasa pemeriksaan kemudahan tentera laut itu, menurut Agensi Berita Pusat Korea Utara.

Menurut agensi berita Korea, kapal perang yang dibina di Nampho berkaitan dengan rancangan pembangunan tentera selama lima tahun yang ditetapkan semasa kongres parti pemerintah pada awal 2021. Ia tidak menyatakan jenis kapal perang yang dibina.

Di galangan kapal itu, Kim memerintahkan pekerja untuk “tanpa syarat” melengkapkan usaha dalam tempoh rancangan yang berjalan sehingga 2025, menurut KCNA.

Sebelum ini Kim mendedahkan senarai kehendak tentera maju yang termasuk kapal selam bertenaga nuklear dan keupayaan melancarkan peluru berpandu nuklear dari bawah air.

Kim Inae, jurucakap Kementerian Persatuan Semenanjung Korea, berkata ini kali pertama kementerian mengetahui pemimpin tertinggi Korea Utara melakukan pemeriksaan tentera di Nampho.

“Dengan menjadikan ancaman tentera sebagai rutin, Korea Utara cuba mewujudkan perasaan tidak selamat di kalangan rakyat Korea Selatan untuk meruntuhkan kepercayaan terhadap kerajaan mereka dan menarik perhatian antarabangsa untuk membina suasana di mana tuntutannya mesti diterima untuk menyelesaikan krisis di Semenanjung Korea,” katanya

Komentar itu dilaporkan beberapa jam sebelum tentera Korea Utara melancarkan beberapa projektil ke laut baratnya.

Pasukan Bersama Korea Selatan berkata tentera Amerika Syarikat dan Korea Selatan mengesahkan pelancaran itu dan sedang menganalisis bilangan projektil yang tepat dan akan memberi penilaian penerbangan mereka.

Pelancaran itu merupakan pusingan keempat ujian peluru berpandu krus Korea Utara pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.