Senator-senator AS mendesak Hungary untuk meratifikasi keahlian NATO Sweden ‘tanpa penangguhan lanjut’

(SeaPRwire) –   Kumpulan wakil Amerika Syarikat mendesak Hungary untuk segera meratifikasi permohonan keahlian NATO Sweden ‘tanpa sebarang penangguhan lagi’.

Kumpulan wakil Amerika Syarikat berbilang parti sedang mendesak Hungary untuk segera meratifikasi permohonan Sweden untuk menyertai NATO, dengan menyatakan kesabaran terhadap negara Eropah Tengah itu ‘semakin menipis’ kerana ia terus menangguhkan kelulusannya untuk negara Nordik itu.

Hungary adalah satu-satunya negara dalam pakatan tentera 31 negara itu yang, dan kemarahan semakin meningkat dalam NATO kerana Budapest terus menangguhkan undian mengenai protokol untuk negara Sweden selama lebih setahun.

Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada Khamis, Senator AS Jeanne Shaheen, seorang Demokrat dari New Hampshire, dan Thom Tillis, seorang Republikan dari Carolina Utara, menyeru Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán untuk ‘menggerakkan protokol penyertaan Sweden ke NATO tanpa sebarang penangguhan lagi’, dan menyatakan terus menangguhkan proses itu akan merosakkan hubungan Budapest dengan sekutunya.

“Walaupun komitmen awam berulang kali sebelum ini, Hungary adalah anggota NATO terakhir yang belum meratifikasi tawaran Sweden dan kesabaran kedua-dua pihak semakin menipis. Ketidakbertindakan Hungary membahayakan kerosakan yang tidak boleh dipulihkan terhadap hubungannya dengan Amerika Syarikat dan dengan NATO,” tulis senator itu.

Orbán, seorang nasionalis tegar yang memimpin Hungary sejak 2010, lama berjanji negaranya tidak akan menjadi anggota NATO terakhir untuk meluluskan permohonan Sweden. Tetapi apabila parlimen Turki mengundi untuk menyokong tawaran Stockholm pada Januari, perhatian beralih ke Budapest kerana negara-negara itu cuba memperluaskan pakatan itu di tengah-tengah serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine.

Undian mengenai protokol penyertaan Sweden ke NATO belum muncul dalam agenda parlimen Hungary, dan isu itu tidak mungkin dibawa ke hadapan ahli parlimen sehingga paling awal akhir Februari apabila parlimen bersidang semula.

Dalam kenyataan berasingan, Senator AS Ben Cardin, seorang Demokrat dari Maryland dan pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat, menimbulkan prospek mengenakan sanksi ke atas Hungary atas tindakannya, dan menggelar Orbán sebagai ‘anggota NATO yang paling tidak boleh dipercayai’.

Cardin berkata pentadbiran Biden harus meneliti sama ada Hungary masih harus terus menyertai Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat, yang membenarkan pemegang pasport dari 41 negara memasuki Amerika Syarikat untuk tujuan perniagaan atau pelancongan selama sehingga 90 hari tanpa visa.

Beliau juga berkata bahawa “mengambil kira tahap rasuah” di Hungary, Amerika Syarikat harus meneliti memulakan sanksi terhadap warganegara Hungary di bawah Akta Global Magnitsky, satu program yang membenarkan Washington mengenakan sanksi ke atas individu asing kerana pelanggaran hak asasi manusia dan rasuah.

Cardin berkata beliau “bersyukur” bahawa Kesatuan Eropah pada Khamis lalu meluluskan pakej bantuan $54 bilion kepada Ukraine, tetapi menegaskan bahawa ia hanya berbuat demikian dengan mengatasi veto oleh Orbán yang mengancam untuk merosakkan pembiayaan itu.

Orbán telah menentang pembiayaan bantuan itu melalui bajet biasa EU, tetapi akhirnya bersetuju dengan langkah itu di bawah tekanan daripada pemimpin lain dalam blok 27 negara itu.

Dalam temubual dengan radio negara pada Jumaat, Orbán, dilihat oleh pengkritiknya sebagai rakan terdekat Kremlin, mempersoalkan keupayaan Ukraine untuk menewaskan serangan Rusia.

“Orang Barat masih berfikir bahawa masa berpihak kepada kita, bahawa semakin lama perang berlarutan, situasi tentera Ukraine akan semakin baik. Saya berfikir sebaliknya,” katanya. “Saya berfikir bahawa masa berpihak kepada Rusia, dan semakin lama perang berlarutan, semakin ramai nyawa yang akan hilang, dan keseimbangan kuasa tidak akan berubah menguntungkan Ukraine. Maka mengapa kita teruskan perang?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.