Ahli Kongres AS membentuk Kongres Burma untuk menggalakkan campur tangan Amerika

(SeaPRwire) –   Ahli-ahli Dewan Perwakilan pada Khamis akan melancarkan pertubuhan berbilang parti pertama mengenai Myanmar untuk menekan pentadbiran AS bertindak terhadap krisis di negara itu sejak tentera melancarkan rampasan kuasa tiga tahun lalu, mengikut kenyataan.

Bill Huizenga dari Michigan dan Betty McCollum dari Minnesota akan mengetuai Kongres Caucus Myanmar, yang kenyataan daripada kedua-dua ahli parlimen itu menyatakan bertujuan untuk meningkatkan sokongan Kongres terhadap perjuangan demokrasi dan hak asasi manusia di negara yang juga dikenali sebagai Myanmar.

Tentera Myanmar merampas kuasa tiga tahun lalu pada Khamis, menahan pemimpin demokratik termasuk pemenang Hadiah Nobel Aung San Suu Kyi dan mencetuskan pemberontakan pro-demokrasi yang dipimpin belia yang berubah menjadi selepas tindakan keras mematikan.

“Krisis kemanusiaan di Myanmar telah mencapai tahap yang segera memerlukan perhatian daripada pemimpin Kongres,” kata kenyataan ahli parlimen itu, dikongsi dengan Reuters sebelum pengumuman pada Khamis.

Caucus Kongres dijangka mempunyai sekurang-kurangnya 30 ahli parlimen sebagai ahli awal, mengikut Kristiana Kuqi dari Kempen Myanmar Baharu, sebuah kumpulan penyokong yang membantu menubuhkan caucus itu, sebahagiannya untuk mengekalkan fokus berterusan terhadap Myanmar ketika isu seperti peperangan di Ukraine dan Gaza, dan persaingan AS-China mendominasi perbincangan di Washington.

“Semakin terlibat kami mempunyai Kongres dan kakitangan kongresional … semakin kami mampu menolak jarum” terhadap Myanmar, kata Kuqi.

Penyokong mahu pentadbiran Biden memberi lebih sokongan kepada selepas Kongres tahun lalu meluluskan undang-undang membenarkan kerajaan AS memberi mereka sokongan bukan bersenjata, dan membentuk kumpulan penasihat untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan lebih kurang $1 bilion aset Myanmar yang dibekukan oleh kerajaan AS selepas rampasan kuasa.

Washington pada Rabu mengumumkan sanksi baru terhadap syarikat dan individu berkaitan tentera bertujuan bahan api yang digunakan untuk melancarkan serangan udara yang sering menargetkan orang awam, serta keupayaan tentera untuk menghasilkan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.