Israel menyerang tapak di Iran sebagai membalas serangan akhir minggu: sumber

(SeaPRwire) –   Israel dilaporkan menyerang tapak di Iran awal pagi Jumaat sebagai membalas dendam atas Tehran melepaskan tembakan berarak ke atas Israel pada hujung minggu lepas.

Digital telah mengesahkan terdapat letupan di wilayah Isfahan di mana Natanz terletak walaupun tidak jelas sama ada ia telah dihentam. Natanz ialah tapak salah satu kemudahan nuklear Iran.

Sumber tentera yang berpengalaman telah memberitahu Fox bahawa serangan itu adalah “terhad.”

Pentagon tidak mengesahkan serangan itu.

Penerbangan komersial pula mula mengalihkan laluan awal pagi Jumaat tanpa penjelasan kerana satu agensi berita separa rasmi di Republik Islam Iran mendakwa terdengar “letupan” di bandar Isfahan, lapor Reuters.

Agensi berita separa rasmi Fars melaporkan bunyi letupan di Isfahan berhampiran lapangan terbang antarabangsa. Ia tidak memberikan penjelasan letupan itu. Walau bagaimanapun, Isfahan merupakan rumah kepada pangkalan udara utama tentera Iran, serta tapak berkaitan program nuklearnya.

Iran menyerang Israel pada hujung minggu sebagai membalas dendam atas serangan ke atas konsulatnya awal bulan ini yang mengorbankan sebelas orang, termasuk seorang jeneral utama.

Ini merupakan berita dalam perkembangan. Sila semak semula untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.