Profesor Universiti Tehran mengatakan penunjuk perasaan di kolej-kolej Amerika akan menyokong Iran dalam konflik Amerika

(SeaPRwire) –   Seorang profesor berkata dalam temubual bahawa Iran menyukai melihat protes di kampus-kampus universiti AS, tambah mereka ialah penyokong mereka jika berlaku konflik antara kedua-dua negara.

Profesor Foad Izadi, yang menurut Pusat Diplomasi Awam Universiti California Selatan, memperoleh ijazah sarjananya dari Universiti Houston, dilihat dalam video sedang ditemubual tentang protes di AS.

“Lebih awal atau lebih lambat, jenis sokongan untuk rejim Zionis oleh rejim Amerika akan berkurangan. Ia mungkin tidak akan berhenti sepenuhnya, tetapi pengurangannya penting,” katanya. “Inilah sebabnya perhimpunan [di kampus universiti] penting.”

Izadi bercakap sebagai ahli Republik Islam, dan kerap kali berkata, “kami,” merujuk kepada beliau dan republik.

“Kami menonton perhimpunan dan menyukai apa yang dilihat, tetapi ia tidak seharusnya berakhir dengan ini,” kata Izadi. “Jika bukan kerana Republik Islam, kes idea Palestin sudah ditutup bertahun-tahun lalu. Idea perlawanan milik Iran, tetapi pada peringkat operasi, apabila berkaitan dengan merekrut sambungan dan membina rangkaian, negara [Iran] tidak terlibat pada tahap yang mencukupi.

“Mereka (pelajar Amerika) ialah rakyat kami,” beliau terus. “Jika ketegangan antara Amerika dan Iran meningkat esok atau hari selepasnya, mereka ialah orang yang perlu keluar ke jalan raya untuk menyokong Iran.”

Izadi berkata terdapat kumpulan Hezbollah saiz yang lebih besar di AS berbanding di Lubnan.

“Amerika ialah Syaitan Besar dan musuh utama kami, tetapi kami mempunyai harapan dalam bidang ini,” katanya.

Pakar Iran dan Pengarang Eksekutif Luar Lisa Daftari memberikan pandangan tentang komen Izadi.

“Amat kaya untuk melihat rejim yang sama yang terpaku pada menyiksa, memperkosa, membutakan, menghukum mati pelajar kolejnya sendiri, sedang melaungkan pelajar kolej bodoh di kampus-kampus Amerika,” katanya. “Ia berbicara tentang fokus mereka untuk meningkatkan pengaruh di luar Iran.”

Daftari menerangkan bahawa Iran telah meningkatkan kuasa-kuasa pengganas di rantau ini dan membayar jalan masuk ke universiti-universiti Amerika.

Tetapi pada masa yang sama, katanya, rakyat Iran telah menderita di bawah pemerintahan pemimpin-pemimpin mereka yang “barbar”.

Selepas menonton komen, Daftari juga berkata ia menarik mendengar Izadi berkata mereka mempunyai pengikut Hezbollah lebih banyak di AS berbanding di Lubnan.

“Terlepas daripada bila perhimpunan ini akan reda di sini di AS, jelas rejim menetapkan matlamatnya untuk memanipulasi momentum ini untuk melancarkan lebih serangan di sini di Barat,” katanya. “Persoalannya kemudian adalah sama ada mereka akan memberi tumpuan kepada serangan fizikal atau hanya perang maklumat, atau kedua-duanya?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.