Rakaman drone menunjukkan kemusnahan di bandar timur Ukraine Chasiv Yar yang strategik apabila Rusia hampir

(SeaPRwire) –   Bulan-bulan pengeboman yang tidak berhenti telah merosakkan bandar strategik di timur Ukraine, Chasiv Yar, klip video drone yang diperoleh oleh The Associated Press menunjukkan, dengan hampir tiada bangunan yang masih utuh, rumah dan pejabat perbandaran terbakar dan bandar yang pernah mempunyai penduduk 12,000 kini hampir ditinggalkan.

Klip video itu menunjukkan Chasiv Yar – di tengah-tengah padang hijau dan hutan – telah diubah menjadi pemandangan apokaliptik. Kerosakan itu mengingatkan kepada bandar-bandar Bakhmut dan Avdiivka, yang Ukraine tinggalkan selepas berbulan-bulan pengeboman dan kerugian besar bagi kedua-dua pihak.

Bandar yang penting secara strategik ini telah diserang oleh pasukan Rusia selama berbulan-bulan. Menawan bandar ini akan memberi Rusia kawalan ke atas bukit di mana ia boleh menyerang bandar-bandar lain yang membentuk tulang belakang pertahanan timur Ukraine.

Ini akan menetapkan pentas untuk serangan Rusia yang lebih luas yang pegawai Ukraine mengatakan mungkin berlaku awal bulan ini.

Rusia melancarkan gelombang serangan di kaki dan kenderaan berperisai ke atas tentera Ukraine yang kurang bilangan di Chasiv Yar, yang telah kekurangan peluru secara teruk sementara menunggu Amerika Syarikat dan sekutu lain menghantar bekalan segar.

Baris-baris blok apartmen pertengahan di Chasiv Yar telah dipagari oleh letupan, ditembusi lubang atau dikurangkan kepada timbunan kayu dan bata. Rumah dan bangunan awam teruk rosak. Kubah emas sebuah gereja kekal utuh tetapi bangunan kelihatan rosak teruk.

Tiada askar atau orang awam dilihat dalam klip video yang dirakamkan pada Isnin dan diperoleh secara eksklusif oleh AP, kecuali seorang lelaki berjalan di tengah jalan antara struktur yang musnah.

Gabenor Wilayah Vadym Filashkin berkata pada hari Rabu di TV Ukraine bahawa 682 penduduk telah kekal di Chasiv Yar, hidup dalam “keadaan yang sangat sukar.” Bandar itu mempunyai penduduk sebanyak lebih 12,500 sebelum perang.

Kerosakan menggarisbawahi taktik Rusia untuk memusnahkan seluruh negara sepanjang lebih dua tahun perang, apabila tentera mereka membunuh dan mengusir beribu-ribu orang awam.

mengakui pada Isnin bahawa penghantaran terlambat bantuan tentera sekutu ke Ukraine telah meninggalkan negara itu pada belas kasihan pasukan lebih besar dan lebih baik peralatan Kremlin.

Ukraine dan rakan-rakan Baratnya sedang bergegas untuk menghantar bantuan tentera penting baru yang boleh menyemak kemajuan perlahan tetapi pasti Rusia serta menangkal serangan drone dan peluru berpandu.

Di tempat lain, pihak berkuasa Ukraine melaporkan bahawa dua orang awam terbunuh dan sekurang-kurangnya sembilan yang lain, termasuk seorang budak lelaki berusia 11 tahun, cedera pada hari Rabu selepas bom panduan udara Rusia menghujani sebuah kampung di wilayah Kharkiv timur laut.

Menurut Gabenor Oleh Syniehubov, seorang lelaki berusia 64 tahun dan wanita berusia 38 tahun – kedua-duanya penduduk tempatan – terbunuh selepas salah satu bom meletup berhampiran kereta mereka di Zolochiv, kira-kira 20 kilometer (12 batu) dari sempadan dengan Rusia.

Di pelabuhan selatan Odesa, sekurang-kurangnya 13 orang cedera selepas peluru berpandu balistik Rusia menghantam bandar itu pada lewat malam Rabu, Gabenor Wilayah Oleh Kiper menyatakan dalam kenyataan Telegram. Beliau tidak menyatakan apa yang terkena, tetapi melaporkan letupan itu telah melahirkan kebakaran besar.

Video yang beredar di media sosial menunjukkan asap tebal meningkat ke langit di tapak itu. Nova Poshta, syarikat pos dan kurier besar Ukraine, menyatakan dalam posting Facebook pada hari Rabu bahawa salah satu depot penyusunan mereka telah dihantam, tetapi mendakwa tiada pekerja terlibat dalam mereka yang tercedera.

Odesa telah menjadi sasaran kerap untuk kekuatan api Rusia, dengan lapan orang awam terbunuh oleh peluru berpandu Rusia di bandar itu dalam tempoh dua hari terakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.