Iran menolak desakan Argentina untuk menangkap menteri dalam negeri kerana serangan pusat komuniti Yahudi 1994

(SeaPRwire) –   Iran mengutuk kuat Argentina selepas negara Amerika Selatan itu meminta penangkapan Menteri Dalam Negeri mereka atas keterlibatannya dalam serangan pemboman pusat komuniti Yahudi 1994.

Tanpa menyebut nama Vahidi secara terus, Kementerian Luar Negeri Iran memberi amaran kepada Argentina terhadap “menuduh tanpa asas rakyat negara lain.” Amaran Rabu itu datang sehari selepas Argentina menuntut supaya Pakistan bertindak terhadap not merah Interpol untuk menangkap Vahidi semasa lawatan rasmi ke Islamabad.

Vahidi, yang dicari oleh Interpol, memendekkan lawatan kerajaan ke Asia Tenggara secara mengejut, kembali ke Tehran Rabu ini.

Tiada sebarang tindak balas segera daripada .

Usaha baru Argentina untuk mempertanggungjawabkan Iran atas serangan paling teruk dalam sejarahnya itu datang ketika Presiden kanan Javier Milei menyusun semula dasar luar negara untuk lebih sejajar dengan musuh Iran yang pahit, Israel, dan ketegangan meningkat antara kedua-dua pihak.

Sebagai rujukan kepada Israel, jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanani menasihati Argentina “jangan dipengaruhi oleh mereka yang menjadi musuh hubungan bilateral kita.”

Tiada sesiapa yang didakwa merancang atau melaksanakan serangan 1994 yang mengorbankan 85 nyawa dan menyebabkan lebih 300 cedera. Tetapi dalam minggu-minggu kebelakangan ini – ketika Iran menghadapi pengasingan dan sanksi global yang semakin meningkat – Argentina telah meningkatkan usaha untuk mengutuk Iran dan rangkaian militan luar negaranya atas keterlibatannya yang didakwa.

Dalam langkah yang digemari Israel, mahkamah jenayah tertinggi Argentina minggu ini memutuskan kerajaan Iran merancang serangan 1994 – serta serangan pemboman 1992 ke atas kedutaan Israel di Buenos Aires yang mengorbankan 29 nyawa. Hakim-hakim menyasarkan tiga bekas pegawai Iran atas keterlibatannya dalam serangan pusat komuniti Yahudi – termasuk Menteri Vahidi yang ketika itu memimpin Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Pengawal.

Awal minggu ini Vahidi mengiringi Presiden Iran Ebrahim Raisi ke Islamabad, di mana beliau bertemu dengan rakan sejawatannya untuk berbincang berkongsi maklumat. Walaupun dijangka meneruskan perjalanan bersama delegasi Raisi ke , Vahidi secara mengejut pulang, menimbulkan spekulasi bahawa permintaan Argentina telah menjejaskan perjalanan antarabangsa beliau.

Beliau membuat kemunculan mengejut Rabu ini dalam mesyuarat kabinet di Tehran, di mana beliau memuji lawatan ke Pakistan dalam temubual dengan media berkaitan kerajaan Iran. Sementara itu, Presiden Raisi tiba di Sri Lanka.

Pihak berkuasa Argentina menyatakan Selasa mereka telah berkoordinasi dengan diplomat di Pakistan dan India untuk meminta penangkapan dan ekstradisi Vahidi ke Buenos Aires. “Mereka terus memegang jawatan kuasa dengan kekebalan mutlak,” kata kenyataan kerajaan. Kanani, jurucakap menteri luar, menuduh Argentina membuat “permintaan haram dan palsu” untuk menfitnah Iran.

Selama bertahun-tahun, Argentina cuba sia-sia menggunakan not merah Interpol untuk menekan penangkapan pegawai Iran yang didakwa terlibat. Usaha Argentina untuk mendapatkan keadilan dalam serangan 1992 dan 1994 telah terjebak kontroversi dan didakwa penutupan kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.